Wat zijn de beste houtsoorten om te gebruiken in een houtoven? Let ieder geval altijd op het volgende:

  • het hout moet goed droog zijn
  • let er ook op dat het hout onbehandeld een schoon is. Dus geen resten hars, lijm, verf, etc. want die hebben bij verbranding invloed op de smaak van je pizza.

Het beste hout voor je houtoven en om pizza te bakken

Houtsoorten voor pizzabakken

Voor het bakken van pizza in een houtoven kan je in principe alle houtsoorten gebruiken. Toch zijn er kleine nuanceverschillen:

  • hardhout brandt over het algemeen langer dan niet-hardhoutsoorten
  • hardhout vat wel iets minder makkelijk vlam dan andere houtsoorten, het geeft ook minder vlammen, maar geeft wel weer meer warmte af omdat hardhout wat meer gloeit
  • dennenhout bevat nogal eens hars. Dit heeft invloed op de smaak van je pizza. De een zal het lekker vinden, de ander niet.

De Napolitaanse pizzavereniging AVPN adviseert de volgende houtsoorten:

  • eikenhout (hardhout)
  • essenhout (hardhout): brandt langzaam, knettert niet, geeft veel warmte (hoge verbrandingswaarde)
  • beukenhout (hardhout)
  • esdoornhout : brandt wat sneller op dan de andere houtsoorten in dit rijtje

De door de AVPN geadviseerde houtsoorten zijn uiteraard erg goed voor pizzabakken, maar het zijn ook de duurste houtsoorten in aanschaf.