Een van de allermooiste plekken in Italië om een concert bij te wonen is de Arena in Verona. De arena is wereldwijd vooral bekend vanwege de grootste opera-uitvoeringen die er jaarlijks tussen juni en augustus worden opgevoerd. Maar ook vele grootheden uit de Italiaanse muziek hebben er opgetreden. BIj wijze van sfeerimpressie selecteerde Italiëplein 5 filmpjes van Italiaanse concerten. Die staan hieronder.

Italiaanse muziek in de Arena van Verona

Concerten in de Arena van Verona

Wat een geweldige ontspannen sfeer hangt er in Verona rond Piazza Bra op avonden van een uitvoering of concert. Het publiek – de arena biedt plaats aan zo´n 15.000 toeschouwers – betreedt de arena via de vele boogingangen. Vanaf dat moment voelt het ook echt of je terug in de tijd wandelt. De Italianen gaan uiteraard beter voorbereid op stap dan de toeristen. Op opera-avonden lopen prachtig geklede Italianen met een kussentje onder hun arm richting ingang. Voor de onvoorbeidde toeristen zijn er talloze straatverkopers die uiteraard voor schrikbarende bedragen (plastic) kussentjes (en bij regen paraplu's) verkopen. Geen kussentje en geen duurdere plaats vooraan (daar staan vaak stoelen) betekent toch een paar uur op een stenen bankje zitten.

Uitvoering van Aida in de Arena van Verona in 2009

Italiaanse muziek in de Arena

Naast opera's, worden in de arena van Verona ook regelmatig (pop)concerten gehouden. De akkoestiek is er namelijk verbluffend goed. Talloze grote namen uit de internationale (pop)muziek hebben er op het podium gestaan: Van Pink Floyd tot Pearl Jam en van Radiohead tot Sting.

Italiaanse artiesten
Ook voor Italiaanse artiesten is de Arena een droomplek. Door de jaren heen hebben talloze grote namen uit de Italiaanse muziek hier op het podium gestaan. Al dan niet onder begeleiding van een orkest. Een overzicht in 5 filmpjes:

#1 Riccardo Cocciante

Deze grootse Italiaanse zanger trad in 2009, met orkest, op in de arena. Het concert werd uitgezonden door de Rai en is in onderstaand filmpje in zijn geheel te bekijken:  

#2 Luciano Ligabue

De Italiaanse rockster Ligabue trad in 2008, eveneens met orkest, 7 avonden op in de arena. Van deze optredens is in 2009 een live-cd/dvd verschenen [hier te bestellen bij bol.com]. Op YouTube zijn talloze filmpjes van dit optreden te vinden, zoals deze van het schitterende nummer L'amore conta

#3 Zucchero

Zijn Chocabeck Worldtour bracht Zucchero (naast de Ahoy in Rotterdam) ook in de arena van Verona. Een compilatie van het optrden, aangevuld met foto's, zie je in onderstaand filmpje

#4 Modà

In Nederland zijn ze nog niet zo bekend, maar in Italië is Modà intussen een pop/rockband van naam. Hun concert in Verona, met orkest, werd in september 2012 live uitgezonden door RTL 102.5 in Italië. De uitzending is in zijn geheel terug te zien in dit filmpje. Wat een superband.

#5 Gianna Nannini

In dit mini-overzicht mogen de vrouwen uiteraard niet ontbreken. Want er zijn natuurlijk ook tal van vrouwelijke Italiaanse artiesten die de arena gevuld krijgen. Laura Pausini ligt voor de hand om te noemen, zij trad er meerdere keren op. Een andere grootheid is Gianna Nannini. Onderstaande video is uit 2011, het nummer zal je bekend voorkomen:

» Wil je Verona en de arena zelf live bewonderen? Tot 1 maart 2013 maak je bij webwinkel Vino e Cosi kans op een reis voor 2 personen naar Veneto