Aanstaande vrijdag, 6 april, gaat ijn Amsterdam de opera Il turco in Italia van de Italiaanse componist Gioacchino Rossini in première in een uitvoering van De Nederlandse Opera.

Il turco in Italia

De opera Il turco in Italia wordt beschouwd als een van de meesterwerken van Rossini en verhaalt over de dichter Prosdocimo die een libretto wil schrijven, gebaseerd op het echte leven, waarin hij vervolgens ingrijpt. Hij weeft een ingewikkeld net van intriges tussen een mysterieuze buitenlander, een wispelturige echtgenote, haar aanbidder, een ontsnapte haremdame, haar bewonderaar en een driftige echtgenoot. Hilarische situaties, met maskerades, ruzies en verzoeningen zijn door Rossini op zijn eigen, onnavolgbare wijze op dynamische muziek gezet. Behalve melodieus en humoristisch is Rossini’s muziek zeer emotioneel en door het element van spanning verveelt deze opera geen moment.

Videokunstenaar

Il turco in Italia van De Nederlandse Opera speelt zich af tegen een hedendaags decor van een Italiaanse buitenwijk. Videokunstenaar Martin Eidenberger zorgt met zijn videoanimaties voor een moderne toevoeging aan de opera. De rol van Donna Fiorilla wordt vertolkt door Olga Peretyatko. Regisseur is David Hermann, de dirigent Carlo Rizzi.