De pizza 'Napoletana' zorgt – zowel in Italië als daarbuiten – voor een van de grootste pizzaverwarringen. Het lijkt zo logisch dat 'Napoletana' verwijst naar Napels als de bakermat van de pizza. Maar de Napoletana is een Romeinse pizza.

Pizza Napoletana

De steden Napels en Rome hebben allebei een heel eigen pizzacultuur. Met allebei ook een grote groep fans die zweert bij de Romeinse (dun en knapperig) of Napolitaanse (stevige rand en 'natter') pizzavariant. De Napolitanen zijn vrij strikt in de leer. Volgens hen zijn er eigenlijk maar twee pizza's: de Margherita en de Marinara. Dat zijn de twee officiële Napolitaanse pizza's.

De Romeinen zijn wat vrijer in het gebruik van hun ingrediënten. In Rome (en in de regio Lazio waar Rome onder valt) is de pizza Napoletana een van de klassiekers. Deze pizza wordt gemaakt met tomaat, mozzarella, ansjovis en kappertjes. Kookboeken met verhalen over de traditionele Romeinse keuken vermelden dat de pizza Napoletana ook gesnipperde basilicum, pecorino en peper hoort te bevatten.

En dan de spraakverwarring. Wat in In Rome en Lazio de pizza Napoletana heet, wordt in Napels juist aangeduid als de pizza Romana.

pizza per stuk in Rome

Foto: Daniele Muscetta

Slices pizza in Rome

Een ander verschil tussen Napels en Rome als het gaat om pizza, is de manier waarop de pizza wordt gebakken en verkocht. In Rome wordt de pizza dikwijls gebakken in ronde of rechthoekeige metalen pannen. In Rome kan je vaak zelf bepalen hoe groot je jouw stuk pizza wil hebben. Het stuk pizza wordt afgesneden (of geknipt met een pizzaschaar) en op gewicht aan je verkocht. Niet alleen pizzeria's bieden de pizza op deze manier aan, ook veel bakkers verkopen pizza per slice/stuk.

Hotel in Rome

Ga je binnenkort in Rome genieten van een pizza Napoletana, kijk dan eens hier voor een Hotel in Rome.