De ANWB heeft 3 nieuwe reisgidsen voor Italië gepresenteerd. Het gaat om gidsen voor de regio's Toscane, Marche en Ligurië.

Ontdek Marche, Ligurië en Toscane

Voor de nieuwe 'Ontdek'-gidsen heeft de ANWB samengewerkt met auteurs die de betreffende Italiaanse streek goed kennen. Iedere reisgids bevat tien 'ontdekkingsreizen' langs mooie en interessante hoogtepunten in de streek. Ik heb het boekje van de Marche bekeken.

Olijvenbolwerk
De schrijfster van de gids, Annette Krus-Bonazza, selecteerde als ontdekkingsreis in de Marche onder meer het olijvenbolwerk Cartoceto. Verder kan je de wielersporen volgen van de geliefde Italiaanse wielrenner Marco Pantani op de Monte Carpegna. Of een spirituele reis maken door het Chientidal.

Tips voor nog niet ontdekte plekken

De ANWB Ontdek-gidsen bevatten uiteraard ook algemene reisinformatie en achtergronden over de streek. Er zijn aanbevelingen voor restaurants, cafés en overnachtingen. En net als in de meeste reisgidsen komen ook de belangrijkste plaatsen en bezienswaardigheden aan bod. Volgens de ANWB is het onderscheidende van deze nieuwe gidsen dat er tips gegeven worden over 'plekken die het grote publiek nog niet heeft ontdekt'.

Piano Grande

Eerlijk is eerlijk, in de Ontdek-gids van de Marche zijn dat soort tips absoluut te vinden. Zoals over het verbouwen van linzen op de hoogvlakte Piano Grande. De Piano Grande is zo indrukwekkend dat de linzen mij in ieder geval destijds helemaal ontgaan zijn. 

Likeur anisetta

Een andere tip uit de gids: een anisetta drinken in Caffè Meletti in Ascoli Piceno. De likeur Anisetta Meletti is een plaatselijke specialiteit, in 1870 in Ascoli Piceno ontstaan.

De gidsen over Toscane en Ligurië heb ik trouwens niet gezien, die kan ik dus inhoudelijk niet beoordelen. De 3 nieuwe reisgidsen kosten € 16,95 per stuk en zijn te bestellen via deze links: