pizza recepten van Vincenzo Buonassisi

Vincenzo Buonassisi (1918-2004) was een bekend Italiaans culinair schrijver. In 1982 verscheen van zijn hand Il libro della pizza, een boek met meer dan 250 pizza recepten. Buonassisi beschreef in dit boek een groot aantal klassieke Italiaanse pizza's zoals de quattro stagioni en de pizza Margherita. Maar ook een aantal regionale pizza-specialiteiten zoals de Napolitaanse brood-pizza of een uien-pizza uit Calabrië. 

Pizza geschiedenis 

pizza recepten | il libro della pizza Buonassisi schreef al zijn kookboeken met veel gevoel voor geschiedenis. Hij vond dat de geschiedenis van ons eten iets zei over de geschiedenis van de mensheid: 'Storia del cibo, storia dell’uomo'

Uiteindelijk werd Il libro della pizza in 17 talen vertaald en uitgebracht, waaronder in Nederland. De Nederlandse editie verscheen in 1983 onder de titel Pizza, 280 originele recepten uit Italië.

Pizza recepten

Deze Nederlandse editie kwam ik bij toeval een keer tegen op internet. Als je een dergelijk oud kookboek doorbladert, dan doet het – hoe kan het ook anders – wat gedateerd aan. Vooral de foto's. Maar ik werd wel gegrepen door de kwaliteit van de recepten. Er zijn niet heel veel goede pizza-boeken te vinden met mooie klassieke (Italiaanse) pizza recepten. Het boek van Buonassisi staat er vol mee. Che fortuna, wat een geluk!

Klassieke pizza's, opnieuw gebakken en gefotografeerd

Al snel ontstond bij mij het idee om deze mooie recepten met jullie te delen op italiëplein. De vrouw van Vincenzo Buonassisi heb ik benaderd met mijn voorstel om de pizza-recepten van haar man te actualiseren. Dat betekent de pizza´s uit zijn 32-jaar oude boek bakken en opnieuw fotograferen…

Ik ben Anna Pesenti Buonassisi zeer erkentelijk dat ze mij daar toestemming voor heeft gegeven. Ze deed dat overigens met de mooist denkbare woorden: 'Daarboven glimlacht nu iemand naar ons, met de glimlach die bij iedereen die hem heeft gekend in het hart is gebleven.'

Vanaf nu zal ik met regelmaat een van de pizza's van Vincenzo Buonassisi bakken en samen met de receptuur en een nieuwe foto van de pizza toevoegen aan de rubriek met pizza recepten op italiëplein. Maar voordat er pizza's gebakken gaan worden, is er een beginpunt nodig. Dat is Vincenzo's klassieke recept voor pizzadeeg

Bak betere pizza-tips

Wil je geen recept en pizzablogs missen? Meld je dan aan voor mijn 'bak betere pizza-tips'. Dan stuur ik je de recepten en andere pizza bak-tips per mail toe. Afmelden kan op ieder gewenst moment.