Italieplein
shop

Artikelen

Zelf limoncello maken (op 3 verschillende manieren)

26/06/2012  |  culinair  |  door Stefan Tibben

Wat is er lekkerder dan op een zomerse dag genieten van de avondzon met een ijskoude limoncello? Of anders gewoon na het eten met vrienden. Je waant je meteen in Italië. Bij slijterijen en online winkels zijn verschillende limoncello-merken te koop, maar zelf limoncello maken is wel zo leuk. En deze frisse citroenlikeur is ook niet moeilijk zelf te maken. Als je vandaag begint, drink je over een week of vier je eigengemaakte limoncello.

Limoncello is een Italiaanse likeur (alcoholpercentage tussen de 30 en 35 procent) gemaakt van citroenen. Limoncello werd in Italië oorspronkelijk als digestief na de maaltijd gedronken, al is de likeur tegenwoordig ook populair in mixen met Prosecco en tonic.

Zelf limoncello maken

Foto: Ben Seese

Zelf limoncello maken

In Italië geldt dat de 'echte' limoncello gemaakt wordt met citroenen uit de omgeving van Sorrento. Is dat het geval, dan mag de limoncello de beschermde naam Liquore di Limone di Sorrento IGP dragen.

 

Het mooie aan limoncello is dat er waarschijnlijk evenzoveel recepten zijn als Italiaanse families. Iedere familie heeft zo haar eigen (geheime) receptuur. Het geheim zit hem vooral in de verhoudingen. Gebruik je wat meer suiker, dan zal het alcoholpercentage iets hoger uitvallen en de limoncello wat sterker smaken.

In haar kookboek Italië thuis schrijft de Italiaanse Ursula Ferrigno dat haar tante nog altijd regelmatig limoncello maakt volgens haar eigen recept, dat ze ook nooit zal verklappen. Ferrigno vermoedt dat tante wat blaadjes munt toevoegt aan de receptuur.

Basisingrediënten voor zelf limoncello maken

Los van alle mogelijke variaties en verhoudingen, zijn er voor zelf limoncello maken deze vier basisingrediënten nodig:

 1. citroenen
 2. alcohol
 3. suiker
 4. (bron)water

Zorg ook dat je een dunschiller bij de hand hebt en een weckpot klaar hebt staan.

Limone di Sorrento

Citroen uit Sorrento met het IGP-predikaat. Foto: italieplein

De citroenen

Zoals gezegd zijn citroenen uit Sorrento het allermooiste om limoncello mee te maken, maar die zullen niet overal in Nederland makkelijk verkrijgbaar zijn. Let er, omdat je de schillen van de citroen gaat gebruiken, in ieder geval op dat de citroenen onbespoten zijn en geen waxlaagjes hebben gekregen.

De alcohol
In Italië is in de supermarkt pure alcohol verkrijgbaar. In Nederland en België mag dit niet verkocht worden omdat het alcoholpercentage boven de 81 procent ligt. Een goed alternatief vanwege de neutrale smaak is wodka. In het wereldberoemde kookboek van Pellegrino Artusi staat als alternatief voor pure alcohol of wodka een recept op basis van brandewijn. Grappa en jenever zijn andere opties.

Drie verschillende bereidingen van limoncello

Variatie #1 Variatie #2 Variatie #3
0,75 l wodka 1 liter alcohol 1 liter alcohol
6 citroenen 7 citroenen 15-20 citroenen
225 gr suiker 800 gram suiker 600 gr suiker
4,5 dl bronwater 1 liter water 1,2 liter water

Recept #1 is afkomstig uit het kookboek Italie Thuis van Ursula Ferrigno

Recept #2 is afkomstig uit het pas verschenen Sicilië-boek Tutto a posto? van Barbara Kleinbussink

Recept #3 is afkomstig uit het kookboek Sicilicious van Loes Janssen Miraglia.

Citroenen uit SorrentoZelf limoncello maken, daar gaan we…

 • Was de citroenen goed en droog ze af. Ursula Ferrigno laat de citroenen een uur weken in koud water.
 • Schil de citroenen zo dun mogelijk en probeer geen witte velletjes mee te schillen want daar wordt de limoncello bitter van. In het boek Sicilicious worden de citroenschillen geraspt, wat zo her en der op internet weer als not done wordt beschouwd
 • Doe de citroenschillen in een weckpot en schenk de alcohol erbij
 • Dek de pot af en zet deze 15 tot 20 dagen op een donkere koele plek
 • Na deze 15 tot 20 dagen breng je in een pannetje suiker en water al roerend aan de kook. Haal de pan van het vuur, dek hem af en laat afkoelen
 • Voeg het afgekoelde suikerwater vervolgens toe aan het mengsel van citroenschillen en alcohol
 • Zeef het geheel, schenk de limoncello in een (gesteriliseerde) fles of flessen en sluit deze af. Zet de flessen op een koele donkere plek. Na een week - je mag de limoncello ook gerust twee weken op smaak laten komen - is je limoncello klaar
 • Serveer de limoncello koud uit de koelkast of ijskoud uit de vriezer.

Cin cin!

Misschien vind je dit limoncello-blogje ook leuk: 

» 3 dingen die je met limoncello kan doen

Limoncello en pizza

Omdat limoncello bij veel mensen zomerse gevoeles oproept, vind ik het persoonlijk altijd een verfrissende afsluiter van een heerlijke pizza-avond met vrienden. Als jij ook graag zelf pizza bakt, dan heb ik nog een leuke (kao)tip voor je:

bloem water gist zout passieBij italieplein is het boek bloem water gist zout passie – recepten voor authentieke napolitaanse pizza verschenen. Het boek is gemaakt door de Napolitaanse pizzavereniging Associazione Verace Pizza Napoletana en bevat 65 authentieke recepten voor Napolitaanse pizza, ruim 300 foto's en circa 50 leuke pizza-anekdotes.  In Italië is het boek een enorm succes onder pizza-liefhebbers.

De Nederlandse editie van dit boek is exclusief via italieplein te bestellen. De verzendig is bovendien gratis binnen Nederland!

Wat is jouw limoncello-favoriet?

 • Frank Flippo says:

  Lijkt mij heerlijk om bovenstaand recept eens uit te proberen. Gisteren publiceerde ik een blogpost over hoe gezond citroenen wel niet zijn:
  http://zilvervis.net/2012/07/07/waarom-citroenen-extreem-gezond-zijn/

 • alida kleton says:

  gelukkig hebben ze weer een paar flessen alcohol voor me meegenomen uit Italie, dus aan de slag met 10 kleine citroen (onbespoten) en 1 lt. alcohol en 700 gr. suiker heerlijk, maar wil het toch eens met wodka proberen!!!!

 • Elisabeth J says:

  Het klopt volgens mij niet dat de limoncello sterker is als er meer suiker gebruikt wordt. Er vindt namelijk geen omzetting van suiker in alcohol plaats. Dat van die verhoudingen klopt wel. Van een liter alcohol (met veel of minder citroenschil) van – zeg 96 % – gemixt met een liter suikersiroop (waarin b.v. 800 gram suiker) maak je 2 liter limoncello van 48 %. Doe je er 2 liter suikersiroop (waarin b.v. 400 gram suiker per liter) bij, dan wordt het alcohol percentage lager, nl. 32 % (met evenveel suiker).

  • Henriet says:

   Heeft er iemand een idee wat ik met de overgebleven, geschilde citroenen kan doen. De schillen doe ik in de diepvries en gebruikt ze geraspt in mijn cake en dergelijke.    

   • italiëplein says:

    @Henriet: je zou er citroenijs van kunnen maken. Of citroentaart.

   • Robert says:

    De overgebleven citroenen snij ik het wit vanaf en doe ze in een sap centrifuge. Het sap doe ik in 2 liter water, elke ochtend 1 glas hiervan op kamertemperatuur drinken. Goed voor je, je verliest vet, zuivert je bloed en na een tijdje ga je je fitter voelen. Gewoon proberen! 

   • Anna says:

    Ik pers het sap van de citroenen uit en doe het in een ijsblokjesbakje of plastic zakje waarmee je ijsblokjes kint maken. Zo heb ik altijd kleine porties sap bij de hand, heerlijk in een fruitshake of ander recept.

 • LIMO says:

  Dat eerste recept lijkt me een beetje onwaarschijnlijk die dl kloppen volgens mij niet

  Kan iemand mij de juiste verhoudingen vertellen ?

  • Ian says:

   De 0,75 dl Wodka moet 0,75L Wodka zijn, een hele fles dus. Dan is de 4,5dl water wel weer in goede verhouding.

 • LIMO says:

  puren alcohool kun je trouwens bij de hanos horeca groothandel halen moet je wel een kvk nummer hebben

  • Magina says:

   Pure alcohol is in Belgie wel te vergrijgen,bij de apotheker,heb hier staan van 96 graden

    

   • Ties says:

    Ha Magina. Pas op met alcohol van de apotheker. Het is waarschijnlijk gedenatureerd. Dan zit er iets bij om te zorgen dat het niet wordt gedronken maar alleen maar wordt gebruikt om wonden mee te ontsmetten etc. 

 • Ewout Fernhout says:

  Dat alcohol boven de 81% in Nederland niet verkocht mag worden is een fabeltje! Dat het niet overal verkrijgbaar is klopt wel. Op http://limoncello-maken.nl bijvoorbeeld kun je flessen met 96% online bestellen.

  • jose says:

   Dat klopt, maar 45 euro voor een liter? In Italië kost dat 12 of 13 euro. 

   • sandra says:

    als je in de buurt van duitsland woond, kan je pure alcohol 95% kopen bij trinkgut.

    de prijs hiervan is rond de 15 euro

 • Merijn says:

  Het recept zegt dat je de pot met citroenschillen 15 tot 20 dagen koel en donker moet bewaren. Vanwaar de variatie in tijd en hoe bepaal je het optimale aantal dagen?

 • italiëplein says:

  @Merijn: Vergelijk het met thee zetten. Hoe langer je het zakje in het hete water laat zitten, hoe meer smaak de theeblaadjes afgeven. Bij limoncello is het de combinatie tussen tijd, het alcoholpercentage en goede citroenen die de smaak bepalen. 15 of 20 dagen is een kwestie van smaak en helemaal aan jou als maker om te bepalen. Succes!

 • Caroline says:

  Mijn dochter woont in Italië en leerde dit recept van haar Italiaanse schoonmoeder. Sindsdien maken wij het altijd als volgt:
  1 liter alcohol 95%
  7 onbespoten citroenen
  500 Gr. Suiker 
  1,5 liter water.
  je krijgt dan 3 flessen sterke limoncello. Schilletjes 15-20 dagen laten trekken, nu en dan omschudden.
  de limoncello vrijwel bevroren schenken na de maaltijd, het is een digestief, bedoeld om de maaltijd goed te verteren.
  nu woon ik in Portugal, heb een eigen citroenboom en vanmorgen de limoncello gemaakt met Portugese aquardente 46%, ben zeer benieuwd hoe dat smaakt.
   

 • Hetty Flippo says:

  Ik maak al jaren zelf limoncello. Soms met wodka en soms met inmaak brandewijn. Nu ik in frankrijk woon ga ik  alcohol (40%) speciaal voor fruit in te maken gebruiken, dan hoef ik de inmaakbrandewijn niet meer uit nederland mee te nemen. Hoop wel dat het alcoholgehalte goed is.

 • felix dubois says:

  Ten aanzien van het zeven, direct na het toevoegen en mengen van het suikerwater, zijn onze Italiaanse vrienden van opvatting dat je dat niet direct moet doen. Dus na het toevoegen van het suikerwater, omroeren en tenminste drie weken laten staan – met tussentijds omroeren of omschudden- . Dan pas zeven en overschenken in kleinere flessen.De termijnen die worden genoemd zijn ook kort volgens hen: 5 weken eerste deel en dan weer minsten vier weken voor het tweede deel. Ook als je met pure alcohol werkt.

 • lisa meert says:

  Ik maak citroenjenever met het sap van 4 citroenen 18 klontjes suiker en 1 liter jonge jenever.klontjes smelten in een beetje heet water,mengen met sap en jenever en klaar.paar dagen laten rusten.succes verzekerd.956

 • Eduard says:

  Ik heb recept nr 2 gemaakt en het smaakt heerlijk, heb alleen het idee  dat ik meer limonade aan het drinken ben dan een likeur. Is een liter water op een liter wodka niet wat veel? Proef eigenlijk die scherpe alcohol smaak niet meer, iemand een idee?

  • italiëplein says:

   Ciao Eduard, ik heb zelf variatie #2 nog niet gemaakt, maar gezien de hoeveelheid water op het aantal citroenen, kan ik me iets voorstellen bij je opmerking. Zeker als je het afzet tegen de verhouding citroenen en water uit variatie #1 en #3.

   • Robert says:

    Ik neem 400 cc(4dl) water en 350 gram suiker. Prima resultaat. Minder suiker = minder zoet. 

  • walter says:

   ja maar eduard,het is 1 liter pure alcohol in plaats van vodka he. 

   • Eduard says:

    W
    Walter, je hebt gelijk dat is het probleem geweest, ga nu variatie #1 maar is maken dan. 

 • walter says:

  Alcohol van 96,3° ,is te verkrijgen in belgie,bij colruyt. De prijs:25,99 euro de liter.

 • Toon says:

  Ook in België kan je gemakkelijk alcohol kopen, bv in de Colruyt (94°), +- 25€ de liter.

 • Guido says:

  je kan ook de citroenen uitpersen+ 75 gram suiker, +0.5 liter jonge jenever en aan vullen met water tot 1 liter drank = citroenjenever, mooie reclyclage van "verloren citroen"

 • Robert says:

  Oeps… deze reactie had bij de wodka variant moeten staan.

 • Figaro says:

  Ik maak de limocello met vodka en gebruik geen water wel het sap van de citroenen. Mijn siroop maak ik ook met de vodka dan heb je minder verwatering en meer smaak van citroen, ook best lekker

  • Aj says:

   Maar dat sap heb je toch pas na een paar weken nodig? Blijft dat dan zo lang goed? Of vries je het in?

 • wouter says:

  ik maak hem zo: 1 liter alcohol 96°, ongeveer 12 bio- citroenen schillen en 2 weken laten rusten. suikerwater maak ik 1liter 600 water met 800gr suiker. na alles samen te mengen kom ik aan 31° limoncello en 3liter 93cl. doe je dit met 90° kom je aan 29,01°. gebruik je 160gr meer suiker kom je aan 30.01° bij alcohol van 96° en 3liter192 limoncello

 • Anne-Mie says:

  Waar haal ik onbespoten citroenen aub?

  • theo says:

   gewoon bij de super of de natuur voedingswinkel

    optie in veendam (web: de gezonde apotheker )

   sorrento amalfi citroenen wel ff slikken van de prijs

   suc6

 • Dick says:

  Ik heb volgens bovenstaand recept limoncello gemaakt met wodka. Echter niet 0,75 liter wodka maar 1 liter en vervolgens naar verhouding de hoeveelheden suiker, water en citroenen aangepast. De smaak is prima, maar de limoncello bleef helder. Iemand een idee hoe ik de limoncello troebel krijg? 

  • Niek says:

   Ik heb precies hetzelfde gedaan. 1 liter wodka en inderdaad hij is verre van troebel, daarnaast bevriest hij ook nog een volledig wanneer ik hem in de vriezer bewaar. In de koelkast is hij vervolgens weer niet zo lekker. 

   Geen idee hoe ik dit moet oplossen… Help!?

   • Y says:

    Wanneer hij volledig bevriest is het alcoholpercentage niet hoog genoeg! Dus of hoger alcoholpercentage gebruiken of naderhand minder water gebruiken bij de suikersiroop.

     

 • diana says:

  hallo , heb recept 2 gemaakt maar vindt het erg zoet en niet zo sterk….zou ik er gewoon wat vodka bij kunnen doen ?

  • JJ says:

   Ik heb ook recept 2 gemaakt, is inderdaad erg zoet maar wel stuk sterker dan de Limoncello die ik had meegenomen van vakantie. Ik vind hem heerlijk, anderen een beetje aan de sterke kant.

   Geen idee of het goed mixt als je er gewoon wat wodka bijdoet.

    

 • Rob Vermunt says:

  voor hoogwaardige alcohol hoef je geen italiaanse contacten meer te hebben, in Belgie wordt het rij verkocht bij de Carrefour. Het alcohol percentage dat hier verkocht wordt is 95%, dat moet sterk genoeg zijn.

   

   

   

 • babette says:

  wij gebruiken 1l alcohol 96% 8, 8 citroenen, 1 l water op 1 kg suiker. laat de alcohol met de citroenschillen een 10-tal dgn in de kelder en af en toe eens schudden met de afgedekte pot.

  hier vinden ze hem fantastisch en ook op de club was hem zeer ok, heb van daar het recept want eerts proeven voor je iets (na) maakt toch?

 • Angela says:

  Pure alcohol kan in belgië gewoon in de supermarkt gekocht worden hoor

 • Tonny says:

  Alcohol 96% is nog steeds te koop in België. Kost ondertussen (10/2015 Colruyt) wel 30€ per liter en iets minder per 3 flessen.

 • Lourdes says:

  After I originally commented I seem to have clicked the -Notify me
  when new comments are added- checkbox and now each time a
  comment is added I receive 4 emails with the same comment.
  Is there an easy method you can remove me from that service?
  Thanks a lot!

  Visit my web-site :: מנעולן לרכבים קריות

 • Gia says:

  Hi there friends, its great piece of writing concerning tutoringand
  entirely explained, keep it up all the time.

  Here is my web site … psd to html bootstrap tutorial

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 

Pizza cadeau tip!

Pizza cadeau tip!


"bloem water gist zout passie" is een uniek boek over de Napolitaanse pizza met 65 recepten, 300 foto's en 50 pizza-anekdotes.

Exclusief verkrijgbaar bij italieplein voor €29,95 (gratis verzending binnen NL)

bloem water gist zout passie