Voor de Napolitanen bestaan er eigenlijk maar 2 pizza’s: de Margherita en de Marinara. In een vorig blogje gaf ik je het officiële Napolitaanse recept voor de pizza Marinara. In dit blogje krijg je het officiële recept voor de beroemde pizza Margherita.

Officieel Napolitaans recept pizza Margherita

  • 60 tot 80 gram gepelde tomaten uit blik, bij voorkeur pomodoro pelato S.Marzano dell’Agro Sarnese-Nocerino D.O.P. Je mag tomaten uit blik ook vervangen door verse tomaten, maar dan wel liefst van de volgende soorten: S.Marzano dell’Agro Sarnese-Nocerino D.O.P.; pomodorini di Corbara of pomodorino del piennolo del Vesuvio D.O.P. Roma-tomaten (pomodoro lungo tipo Roma) mogen ook
  • olijfolie (vergine of extra vergine)
  • 80 tot 100 gram mozzarella of fior di latte, in dunne reepjes gesneden (geen plakken !)
  • een paar blaadjes verse basilicum
  • 10 tot 15 gram geraspte harde kaas, bijvoorbeeld Parmigiano (mag, maar hoeft niet)
  • zout (naar behoefte)

Net als bij het recept voor de pizza Marinara geldt ook voor de Margherita dat je de gepelde tomaten uit blik eerst met de hand (!) klein moet maken, tot er een saus ontstaat. Kleine stukjes tomaat in de saus is prima. Als je wil kan je het zout toevoegen aan de tomaten, al kan je het ook straks toevoegen als je de tomaten over de pizzabodem hebt verdeeld. Hou er met het toevogen van zout rekening mee dat aan de tomaten in blik die je in Nederland kan kopen vaak ook al zout is toegevoegd.

Met een lepel leg je de verse tomaten of de met de hand gemaakte saus van de tomaten uit blik in het midden van je pizza. Bedek je pizza vervolgens met de lepel in ronddraaiende bewegingen met saus, maar laat de rand (ongeveer 1 a 2 centimeter) vrij van saus.

Verdeel nu de reepjes mozzarella of fior di latte gelijkmatig over de pizza en verdeel daarna de basilicum en de geraspte harde kaas gelijkmatig over je pizza. Met een oliekannetje (de Napolitanen gebruiken bij voorkeur een oliekannetje van koper) breng je vervolgens wat olijfolie aan op de pizza. Begin in het midden van je pizza en werk in cirkelvormige bewegingen naar de rand toe. Je pizza is nu klaar om te bakken.

Buon appetito!

Zelf pizza maken

Artikelen voor zelf pizza makenIn de webwinkel van italiëplein vind je tal van handige artikelen voor zelf pizza makenZoals pizzaborden, bloem type 00pizzasnijders en pizzaplanken.