Als je geen Italiaans spreekt, kan het soms flink behelpen zijn op vakantie in Italië, of in een Italiaanse winkel of restaurant. Verschillende apps spelen hier op in en helpen je om jezelf beter verstaanbaar te maken op Italiaanse bodem. Een van die apps is '100% Italiaans', van de uitgever van de 100%-reisgidsen zoals 100% Milaan en 100% Rome.

Een tolk, woordenlijst en foto's

De app geeft 0% reisadvies en focust 100% op de Italiaanse taal en doet dat aan de hand van drie hulpmiddelen: een tolk,  een woordenlijst en een set foto's. Om met die laatste te beginnen: als je 0% taalgevoel hebt kan je terugvallen op een set foto's waarmee je jouw gesprekspartner kan aanwijzen wat je bedoelt. De beelden zijn verdeeld in vier albums:

 1. Eten en drinken (foto's van bolletjes ijs, brood, groente, glas wijn) 
 2. Onderweg (bus, metro, vliegtuig, benzinepomp) 
 3. Praktisch (toilet, geldautomaat, krant en paspoort
 4. Shoppen (lingerie, zonnebrand, make up) 

De woordenlijst bevat ongeveer 600 veelgebruikte woorden om snel op te zoeken. Van Nederlands naar Italiaans en andersom. Woorden die je veel gebruikt of niet kan onthouden kan je in een mapje 'favorieten' opbergen.

De tolkfunctie is 100% geslaagd

Maar het onderdeel dat bij deze app de show steelt is zonder twijfel de tolk. Je kan om te beginnen kiezen uit zeven onderwerpen:

 • Bellen, mailen & internet
 • Overnachten
 • Sightseeing
 • Shoppen
 • Eten & drinken
 • Menukaart
 • Fun & flirt

Per onderwerp kan je kiezen uit een aantal zinnen die de tolk hardop voor je uitspreekt. De tolk heeft in totaal zo'n 400 zinnen ingesproken, variërend van 'Een tafel voor 2 personen alstublieft' tot 'Kan ik hier internetten'. Een vrouwenstem spreekt de zin uit (in adembenemend mooi Italiaans) en in je scherm verschijnt de vertaling en in de meeste gevallen ook een fonetische weergave van de zin. Handig, want zo heb je behalve een tolk ook een geduldige lerares Italiaans bij de hand. Deze tolkfunctie is echt 100% geslaagd.

App: 100% Italiaans
Categorie: Reizen
Prijs: gratis
Beoordeling italiëplein: ***

Link naar app in iTunes store