Als je de heldenstatus hebt van de Italiaanse rockster Luciano Ligabue, dan gaat zo'n beetje iedereen aan de haal met jouw nummers. Neem het nummer Certe notti dat in 1995 verscheen als eerste single van het album Buon compleanno Elvis [link naar het album in iTunes & Spotify].

Het nummer groeide niet alleen uit tot een van de populairste Ligabue-nummers, het werd ook door een keur aan zangers en zangeressen gecoverd.

Luciano Ligabue tijdens een concert in theater Carisport in Cesena, Italie, op 9 nov 2006. Foto © Gianmaria Zanotti

Certe notti, het origineel

Voor we een blik werpen op de covers, eerst even de officiële uitvoering van Certe notti door Ligabue.

11 covers

Al snel vond ik een hele serie Certe notti-covers, 11 in totaal (de karaokeversies niet meegerekend). De meest opvallende uitvoering in de lijst is eigenlijk een duet, namelijk tussen Ligabue en die andere held Luciano (Pavarotti). Tussen de artiesten schuilt ook de coverband Gabry Group die een hele cd met Ligabue-nummers heeft opgenomen [hier de link naar dat album in iTunes en Spotify]. De enige zangers die dit mannelijke nummer aandurfde is Annalisa Minetti [link iTunes & Spotify]. Haar versie klinkt vrouwelijk en licht dramatisch.

Eigen draai

Behalve Minetti zijn er maar twee artiesten die een hele eigen draai aan het nummer hebben gegeven. Dat zijn Gigi Sabani [link iTunes en Spotify] en het Massimo Faraò Trio [link iTunes en Spotify]. Sabani, die in 2007 overleed, beleefde zijn hoogtepunt als zanger in de jaren '80. En zo klinkt zijn versie ook. Het Massimo-trio heeft een niet eens zo onaardige jazzy draai gegeven aan hun (instrumentele) versie van het nummer. De rest van de covers lijkt erg op elkaar omdat de zangers  Ligabue imiteren. De een doet dat beter dan de ander. Het lijkt zelfs wel of een aantal dezelfde muziektape heeft gebruikt om het nummer in te zingen. Of vergis ik me?

Van alle besproken covers heb ik een playlist gemaakt in Spotify, zodat je zelf alle uitvoeringen achter elkaar kan beluisteren.