De Belgische fotograaf Carl De Keyzer reisde vier jaar lang, vier maanden per jaar met de auto langs de Europese kust. Zijn reis bracht hem onder meer naar Italië en plaatsen als Tortoli (op Sardinië) en Livorno (Toscane). Maar ook naar Napels, Venetië, Sestri Levante en Monterosso al mare (beiden bij Genua) en Cefalù (Sicilië). In totaal legde hij zo'n 120 duizend kilometer af op zoek naar Europese ijle landschappen, desolate stranden, troosteloze kliffen en dramatische wolkenpartijen. Behalve in Italië maakte De Keyzer ook foto's in onder meer Nederland, Engeland, Frankrijk, Denemarken, Noorwegen, Duitsland, Portugal, Ierland, Griekenland, Albanië en Polen.

Stijging van de zeespiegel
De vraag die De Keyzer (1958) aan de orde wil stellen, is of Europa klaar is voor een (plotselinge) stijging van de zeespiegel? Stel dat dit zich ooit voor zou doen, zijn de door de mens aangelegde dijken en waterwerken dan afdoende om ons te beschermen tegen het krachtige water? De foto's die De Keyzer van de Europese kust maakte, zijn als het ware de afdrukken van de stilte voor de storm die misschien wel en misschien niet komt. Ze moeten ongemakkelijk aanvoelen, aldus de fotograaf. Het werk is gebundeld in het schitterende, 270 pagina's tellende, fotoboek Moments before the flood.

De kust van het Italiaanse Cariati in Calabrie. Foto: Carl De Keyzer

De kust van het Italiaanse Cariati, in Calabrië

Foto's van de Italiaanse kust

Mijn interesse ging in eerste instantie vooral uit naar de foto's van de Italiaanse kust. In totaal zijn er 17 Italiaanse foto's opgenomen in het boek, waarmee Italië goed vertegenwoordigd is. Zeker als je bedenkt dat zowel de coverfoto van het boek, als de foto op de achterkant in Italië gemaakt zijn, respectievelijk in Augusta (Sicilië) en Cariati (Calabrië). Beide foto's staan trouwens in dit blogje. Van de Nederlandse kust zijn slechts drie foto's opgenomen.

De Italiaanse kust bij Augusta op Sicilie. Foto: Carl De Keyzer

Rotspartijen aan de kust bij Augusta, op Sicilie

Ruwe rotspartijen
De Keyzer heeft in Italië vooral zijn oog laten vallen op de vaak ruwe rotspartijen aan de kust. Zoals op bovenstaande foto. Van de 17 Italië-foto's zijn op 11 foto's rotsen het hoofdonderwerp, al dan niet geflankeerd door mensen op zoek naar ontspanning of een beeld van een heilige die waakt over de kust. De foto's zijn slechts een enkele keer echt somber van kleur en compositie, wat nog eens benadrukt wordt door de donkere, onheilspellende wolkpartijen. Gezien de boodschap van het boek, vind ik een opvallend groot deel van de foto's fris van kleur en daardoor minder dreigend en licht van toon. Zoals onderstaande foto, gemaakt in Ancona. Of zou De Keyzer hiermee juist willen benadrukken dat de natuur zich doorgaans van haar vriendelijkste kant laat zien, maar uit het niets ongenadig tekeer kan gaan?

De Italiaanse kust bij Ancona in de regio Marche. Foto: Carl De Keyzer

De Italiaanse kust bij Ancona, regio Marche

Een ondergelopen Piazza San Marco in Venetië

Op één specifieke foto, gemaakt in Venetië, lijkt het zelfs of de mens de natuur heeft bedwongen. Het Piazza San Marco staat weliswaar blank door het hoogwater, maar dankzij een aangebrachte verhoogde loopbrug kan iedereen zich zonder al teveel problemen en met droge voeten blijven verplaatsen. Het water lijkt in dit geval slechts een tijdelijke hindernis waar je mee leert leven. Hoe anders is het beeld op onderstaande foto uit het Toscaanse Livorno. 

De Toscaanse kust bij Livorno. Foto: Carl De Keyzer

De Toscaanse kust bij Livorno

Het is zeker niet de 'mooiste' foto van de serie, maar er zit wel precies de boodschap in die De Keyzer ons volgens mij met zijn boek voor wil houden: ogenschijnlijke ontspanning bij de mensen die over zee uitkijken en zelfs bij de militairen die zowel links als rechts een lach op het gezicht hebben. Een kind verliest haar ballon, de hond rent er achter aan en een militair schiet te hulp. Een normaal menselijk tafereel, er is geen vuiltje aan de lucht. Totdat je opeens de militair op het meest rechtse voertuig achter zijn wapen ziet zitten. Het lijkt of hij gericht ergens op richt. Dat in combinatie met de dreiging uit de lucht geeft deze foto toch iets ongemakkelijks. Alsof er iets staat te gebeuren, maar niemand weet wat.

[bestel 'Moments before the flood' bij bol.com]

» Tot en met 26 augustus exposeert Carl De Keyzer het werk uit zijn nieuwe boek in het Belgische Oostende. Meer informatie op zijn website.