IJssalon Roberto Gelato in Utrecht

Bedenk een nieuwe ijssmaak die de Utrechtse ijsmeesters Carlina en Roberto Coletti nog niet eerder hebben gemaakt. Dat was de uitdaging die een groot aantal bezoekers van italiëplein aanging in onze winactie rond het pas verschenen boek IJs van Carlina.

50 ijssmaken

Bij elkaar stuurden de bezoekers van dit plein 50 ijssmaken in, variërend van een wat meer klassiek smaak zoals stoofperen met kaneelijs, tot excentrieke smaken zoals ijs met Indiase chutney-smaak. Uit al deze smaken hebben Roberto en Carlina er afgelopen weekend 3 gekozen die beloond worden met het boek IJs [hier onze recensie]. Maar er is nog iets… 

Nooit eerder gemaakt: Mai Prima

Tussen de 30 smaken in de vitrine van de ijssalon van Roberto en Carlina, is iedere week één plekje gereserveerd voor een ijssmaak die Roberto en Carlina nog nooit eerder maakten. Deze smaak, de Mai Prima, wordt een week lang gemaakt en verkocht, om daarna weer plaats te maken voor de nieuwe Mai Prima. Vorige week was dat bijvoorbeeld rabarber-gemberijs. In de loop der jaren hebben Carlina en Roberto ontelbaar veel nieuwe smaken uitgeprobeerd. De tel zijn ze intussen kwijtgeraakt. Vaak pakt zo'n nieuwe smaak goed uit. Een enkele smaakt haalt het standaardassortiment en wordt een klassieker. En in andere gevallen discussiëren klanten wat af of de nieuwe smaak nou lekker is of niet (zeewaterijs). 

Een hele kunst

Al met al is het nog een hele kunst om een goede ijssmaak te creëren, zegt Carlina. 'Een smaak moet niet te simpel zijn, niet flauw van smaak en het moet lekker zijn om er een heel bolletje van te eten.' De Utrechtse ijsmeesters waren overrompeld door het grote aantal inzendingen. 'Superleuk dat mensen er zo mee bezig zijn', aldus Carlina, die voor de drie winnaars nog een geweldige verrassing in petto heeft…

(Lees nog heel even verder, de uitslag nadert…)

Het woord is aan Carlina: 'Van de drie winnaars gaan we de Mai Prima maken. Dat betekent dat ze hun eigen smaak in de winkel kunnen komen proeven en dat we hun naam op het bordje in de winkel erbij zetten.' 

En de winnaars zijn:

1. Bananenijs met chocoladestukjes en erdoorheen een caramelsaus (ingezonden door Janine ter Berg)

2. Mango roomijs met een basilicum saus erdoorheen gespateld (variegato) (ingezonden door Katrien)

3. Boerenkool met rookworst en zilveruitjes (ingezonden door Karen Messchendorp)

Gefeliciteerd!

Voor alle andere inzenders rest eeuwige roem. Carlina: 'Ook van de andere smaken gaan we, eventueel iets aangepast, dingen proberen.' 
Grazie mille voor het meedoen! 

Tot slot

In tegenstelling tot veel andere prijsvragen wordt hier wel gecorrespondeerd over de uitslag :-)
Hieronder staan – als blijk van waardering voor jullie deelname – een groot aantal van de ingestuurde smaken met daarbij een korte toelichting van Carlina waarom deze smaken geen Mai Prima zijn geworden:

Caramel-popcorn al gemaakt
Marshmallow te weinig smaak
Chocolade ijs met een bite
van rode pepertjes en granaatappelpitjes
al gemaakt
Yoghurtijs met frambozen-vanille-saus
en stukjes rabarber
stukjes fruit kan niet, die bevriezen
Autodrop / katjesdropijs recept voor dropijs staat in IJs
Knippa (fris, zoetzure vrucht) ik heb minimaal 3 kilo nodig, waar haal ik dat vandaan?
golden syrup ijs te simpel, we doen al veel met bv caramel
roomijs met boomfruit en een saus van Appelstroop vrij standaard smaak
Peer, gember en kaneel rabarber/gember hebben we pas gemaakt
Cannoli ijs al gemaakt, met ricotta
Bossche bollen ijs te weinig smaak
Pepernootijs staat in IJs
stoofperen met kaneelijs al gemaakt
Italiaanse Biscotti ijs met Amaretto zou kunnen
Latte Macchiato Caramel-ijs koffie-caramel hebben we al eens gemaakt
aardbei met verse munt en balsamico gemaakt, zonder munt
gekonfijte citrusschil, chocola en hazelnoot gemaakt met sinaasappel
Chocolade/caramel met walnoten walnoten zijn moeilijk omdat ze niet lekker blijven als het ijs een hele dag in de vitrine ligt
earl grey met kandij gemaakt, zonder de kandij, die lost niet op in ijs, je bijt je tanden er op stuk
lapsang/whiskey rookthee zou kunnen
Jasmijn/vlierbes thee ijs nu te laat voor vlierbessen, zou kunnen in 2013
Aperol al gemaakt
Limoncello ligt in onze vitrine
Birra Peroni + Campari ijs witbierijs al eens gemaakt
baileys standaard smaak bij ons
kahlua zou kunnen
Glúhweinijs gemaakt
Port kaneel met stukjes vijg vijgen geweld in likeur al eens gemaakt
Tequila Te sterk; 40% alcohol bevriest niet goed, het ijs wordt dan minder stabiel
Eetbare bloemetjes lavendel en viooltjes al eens gemaakt
Spinazieroom Roberto haat spinazie
Basilicum-Tomaat ijs (Caprese) recept staat in IJs
Indiase Chutney ijs zou dat lekker zijn als hoofdbestanddeel in ijs?
Brandnetel gemaakt (sorbet)
tortellini ijs welke smaak?
Foie gras ijs al eens gemaakt
Gelato al parmigiano al eens gemaakt
gelato ai fichi con prosciutto prosciutto als eens gemaakt; mislukt, het was niet lekker
Gorgonzolaijs gemaakt
pecorino met perenijs gemaakt
Pandan-ijs lekker als rijst, maar weinig smaak voor ijs
Bananen pindakaas ijs met stukjes Gojibessen zou kunnen
inktvisijs zwart ijs van de inkt wil niemand eten, een saus maken van inktvis en daar ijs van maken zou kunnen
ijs met/van pannenkoeken  zou ik moeten proberen, het kan zijn dat stukjes pannenkoek in het ijs bevriezen. Ik weet ook niet of het na een uur nog lekker is