Bedenk een nieuwe ijssmaak die de Utrechtse ijsmeesters Carlina en Roberto Coletti nog niet eerder hebben gemaakt. Dat was de uitdaging die een groot aantal bezoekers van italiëplein aanging in onze winactie rond het pas verschenen boek IJs van Carlina.
Het boek IJs van Carlina Coletti De Lorenzo
50 ijssmaken
Bij elkaar stuurden de bezoekers van dit plein 50 ijssmaken in, variërend van een wat meer klassiek smaak zoals stoofperen met kaneelijs, tot excentrieke smaken zoals ijs met Indiase chutney-smaak. Uit al deze smaken hebben Roberto en Carlina er afgelopen weekend 3 gekozen die beloond worden met het boek IJs [hier onze recensie]. Maar er is nog iets…
Nooit eerder gemaakt: Mai Prima
Tussen de 30 smaken in de vitrine van de ijssalon van Roberto en Carlina, is iedere week één plekje gereserveerd voor een ijssmaak die Roberto en Carlina nog nooit eerder maakten. Deze smaak, de Mai Prima, wordt een week lang gemaakt en verkocht, om daarna weer plaats te maken voor de nieuwe Mai Prima. Vorige week was dat bijvoorbeeld rabarber-gemberijs. In de loop der jaren hebben Carlina en Roberto ontelbaar veel nieuwe smaken uitgeprobeerd. De tel zijn ze intussen kwijtgeraakt. Vaak pakt zo'n nieuwe smaak goed uit. Een enkele smaakt haalt het standaardassortiment en wordt een klassieker. En in andere gevallen discussiëren klanten wat af of de nieuwe smaak nou lekker is of niet (zeewaterijs).
Een hele kunst
Al met al is het nog een hele kunst om een goede ijssmaak te creëren, zegt Carlina. 'Een smaak moet niet te simpel zijn, niet flauw van smaak en het moet lekker zijn om er een heel bolletje van te eten.' De Utrechtse ijsmeesters waren overrompeld door het grote aantal inzendingen. 'Superleuk dat mensen er zo mee bezig zijn', aldus Carlina, die voor de drie winnaars nog een geweldige verrassing in petto heeft…
(Lees nog heel even verder, de uitslag nadert…)
Het woord is aan Carlina: 'Van de drie winnaars gaan we de Mai Prima maken. Dat betekent dat ze hun eigen smaak in de winkel kunnen komen proeven en dat we hun naam op het bordje in de winkel erbij zetten.'
En de winnaars zijn:
1. Bananenijs met chocoladestukjes en erdoorheen een caramelsaus (ingezonden door Janine ter Berg)
2. Mango roomijs met een basilicum saus erdoorheen gespateld (variegato) (ingezonden door Katrien)
3. Boerenkool met rookworst en zilveruitjes (ingezonden door Karen Messchendorp)
Gefeliciteerd!
Voor alle andere inzenders rest eeuwige roem. Carlina: 'Ook van de andere smaken gaan we, eventueel iets aangepast, dingen proberen.'
Grazie mille voor het meedoen!
Tot slot
In tegenstelling tot veel andere prijsvragen wordt hier wel gecorrespondeerd over de uitslag :-)
Hieronder staan – als blijk van waardering voor jullie deelname – een groot aantal van de ingestuurde smaken met daarbij een korte toelichting van Carlina waarom deze smaken geen Mai Prima zijn geworden:
Caramel-popcorn | al gemaakt |
Marshmallow | te weinig smaak |
Chocolade ijs met een bite van rode pepertjes en granaatappelpitjes |
al gemaakt |
Yoghurtijs met frambozen-vanille-saus en stukjes rabarber |
stukjes fruit kan niet, die bevriezen |
Autodrop / katjesdropijs | recept voor dropijs staat in IJs |
Knippa (fris, zoetzure vrucht) | ik heb minimaal 3 kilo nodig, waar haal ik dat vandaan? |
golden syrup ijs | te simpel, we doen al veel met bv caramel |
roomijs met boomfruit en een saus van Appelstroop | vrij standaard smaak |
Peer, gember en kaneel | rabarber/gember hebben we pas gemaakt |
Cannoli ijs | al gemaakt, met ricotta |
Bossche bollen ijs | te weinig smaak |
Pepernootijs | staat in IJs |
stoofperen met kaneelijs | al gemaakt |
Italiaanse Biscotti ijs met Amaretto | zou kunnen |
Latte Macchiato Caramel-ijs | koffie-caramel hebben we al eens gemaakt |
aardbei met verse munt en balsamico | gemaakt, zonder munt |
gekonfijte citrusschil, chocola en hazelnoot | gemaakt met sinaasappel |
Chocolade/caramel met walnoten | walnoten zijn moeilijk omdat ze niet lekker blijven als het ijs een hele dag in de vitrine ligt |
earl grey met kandij | gemaakt, zonder de kandij, die lost niet op in ijs, je bijt je tanden er op stuk |
lapsang/whiskey | rookthee zou kunnen |
Jasmijn/vlierbes thee ijs | nu te laat voor vlierbessen, zou kunnen in 2013 |
Aperol | al gemaakt |
Limoncello | ligt in onze vitrine |
Birra Peroni + Campari ijs | witbierijs al eens gemaakt |
baileys | standaard smaak bij ons |
kahlua | zou kunnen |
Glúhweinijs | gemaakt |
Port kaneel met stukjes vijg | vijgen geweld in likeur al eens gemaakt |
Tequila | Te sterk; 40% alcohol bevriest niet goed, het ijs wordt dan minder stabiel |
Eetbare bloemetjes | lavendel en viooltjes al eens gemaakt |
Spinazieroom | Roberto haat spinazie |
Basilicum-Tomaat ijs (Caprese) | recept staat in IJs |
Indiase Chutney ijs | zou dat lekker zijn als hoofdbestanddeel in ijs? |
Brandnetel | gemaakt (sorbet) |
tortellini ijs | welke smaak? |
Foie gras ijs | al eens gemaakt |
Gelato al parmigiano | al eens gemaakt |
gelato ai fichi con prosciutto | prosciutto als eens gemaakt; mislukt, het was niet lekker |
Gorgonzolaijs | gemaakt |
pecorino met perenijs | gemaakt |
Pandan-ijs | lekker als rijst, maar weinig smaak voor ijs |
Bananen pindakaas ijs met stukjes Gojibessen | zou kunnen |
inktvisijs | zwart ijs van de inkt wil niemand eten, een saus maken van inktvis en daar ijs van maken zou kunnen |
ijs met/van pannenkoeken | zou ik moeten proberen, het kan zijn dat stukjes pannenkoek in het ijs bevriezen. Ik weet ook niet of het na een uur nog lekker is |