De Italiaanse citroenlikeur limoncello staat in Nederland toenemend in de belangstelling. Er zijn bij ons intussen tal van limoncello merken verkrijgbaar. En voor wie het leuk vindt, is deze citroenlikeur ook eenvoudig zelf te maken [hier staan 3 verschillende recepten]. Als je limoncello in huis hebt, kan je er verschillende dingen mee doen:

Limoncello: ijskoud drinken

Volgens de Italianen is limoncello goed voor de spijsvertering. In Italië wordt deze likeur dan ook veelvuldig na het eten geserveerd als digestief. In de meeste gevallen wordt de limoncello ijskoud gedronken, rechtstreeks uit de vriezer. Een enkel limoncellomerk adviseert om haar drankje koud te drinken (uit de koelkast). De smaak zou dan beter zijn. Op de fles staat hier meestal wel meer informatie over.

De productie van limoncello

De Italiaanse citroenlikeur limoncello wordt gemaakt door de schillen van goede citroenen te weken in alcohol. Foto © Maurizio Milanesio

Limoncello-ijs

Met limoncello is ook heerlijk ijs te maken. Weeg voor ongeveer 8 bolletjes ijs de volgende ingrediënten nauwkeurig af:

  • 370 gram water
  • 135 gram suiker
  • 30 gram dextrose (als je dat niet hebt kan je gewoon suiker nemen)
  • 55 gram limoncello (met max 30% alcohol, anders bevriest het ijs niet goed meer)
  • 28 gram eiwit

Los de suiker en dextrose op in het water. Je mag het water verwarmen. Laat het suikerwater vervolgens afkoelen en voeg dan de limoncello toe. Klop het eiwit goed los met een vork en voeg dit vervolgens toe aan het mengsel. Schep het ijsmengsel vervolgens in je ijsmachine.

Dit recept is afkomstig uit het fantastische boek IJs van de Utrechtse ijsmaker Carlina de Lorenzo.

Cocktails met limoncello

Limoncello is een prima basis voor een mix of cocktail. Enkele opties:

Limoncello is een prima basis voor een mix of cocktail

  • Mix een goede scheut limoncello met 7up en voeg eventueel nog een bolletje citroensorbetijs en een schijfje citroen toe
  • Mix limoncello met Prosecco (Champagne mag ook) en vrolijk het glas op met een schijfje citroen of limoen. Je kan eventueel nog wat ijsblokjes fijnstampen en toevoegen. In plaats van een schijfje citroen kan je ook frambozen of zwarte bessen gebruiken. Voor een mooi effect kan je de vruchten voorzichtig aan een lange cocktailprikker rijgen en die in het glas zetten.
  • Mix limoncello met tonic
  • Cocktail ‘Zonsopkomst’: maak gruis van voldoende ijsklontjes en doe dit in een hoog glas. Voeg ongeveer 30 mililiter limoncello en 90 mililiter verse sinaasappelsap toe. Voeg een scheut grenadine toe en laat dit rustig naar de bodem zakken (niet roeren!) voor het effect van de zonsopkomst. Vrolijk het glas op met een schijfje sinaasappel.

Lees ook onze andere (limoncello) blogjes:

» Zelf limoncello maken (op 3 verschillende manieren)

» Limoncello kopen: deze merken zijn in Nederland verkrijgbaar

» Een zomerse grappa-cocktail

» 6 Italiaanse biermerken op een rij