Onze tante Adelina uit Capoterra (Sardinië) maakt in haar piepkleine keukentje de lekkerste hapjes en gerechten. De gastvrijheid die daaruit spreekt is nauwelijks te overtreffen. Vandaag geef ik je 5 ideeën om een Italiaanse twist te geven aan een gezellig samenzijn met familie of vrienden. Om het je gemakkelijk te maken ga ik bij de recepten uit van een aantal basisingrediënten die bij de meeste supermarkten en trattoria’s verkrijgbaar zijn zoals olijven, gemarineerde artisjokkenharten, pecorino kaas, stukjes parmezaan en stokbrood.

Mozzarella spiesjes

Neem kleine bolletjes mozzarella.Snij wat kleine tomaatjes doormidden. Rijg aan een prikker een half tomaatje, dan een vers basilicumblaadje,dan het bolletje mozzarella, en de andere helft van het tomaatje.

Terra e Mare

Letterlijk betekent dit recept 'aarde en zee'. Voor de aarde neem ik de volgende Italiaanse vleeswaren: Parmaham, gesneden cacciatore, salami en kleine rolletjes mortadella. Voor de zee: plakjes zalm, dunne plakjes Bottarga (gedroogde kuit van tonijn), gemarineerde mosselen en insalata frutti di mare (salade van zeevruchten).

Schik alles mooi op twee borden.

Pinzimonio

Dit is allemaal nog vrij simpel. Wilt u meer uitpakken voeg dan 'Pinzimonio' toe, een rauwkostschotel met dip. Dit zal ook bij de dames zeer in de smaak vallen. Deze schotel, die heerlijk geurt en knapperig is, vindt zijn oorsprong in de Toscaanse keuken. Neem voor de Pinzimonio selderijstengels, wortels, venkel, radijs en paprika.

Was de groente en snijd alles in repen. Schik de groente op een mooie schaal en zet een schaaltje met olijfolie en peper en zout erbij. Breng de olijfolie op smaak en dip de groenten erin.

Gekruide gehaktballetjes

Voor de heren maken we wat gekruide gehakballetjes:

  • Neem 500 gr. mager rundergehakt
  • Voeg daarbij een fijngesneden uitje en een fijngesneden rode paprika
  • Knoflook, peper, zout, verse peterselie, paprikapoeder, koriander en iets kaneel

Meng dit allemaal goed door elkaar en maak dan kleine duimlange worstjes en braad deze in een mengsel van olijfolie en margarine.

Funghi misti

Erg smakelijk vooral deze tijd van het jaar is 'funghi misti' (gemengde paddenstoelen)

Neem zoveel gemengde paddenstoelen als je nodig denk te hebben. Wrijf de paddenstoelen schoon en snijd de grotere exemplaren klein. Verhit olijfolie in een pan, voeg knoflook toe en voeg vrijwel direct daarna de paddenstoelen toe en bak deze kort. Strooi de peterselie erover en blus met witte wijn. Aan tafel op smaak brengen met peper en zout. Overigens kan je met dezelfde receptuur ook heerlijke gebakken mosselen maken.

Met bovenstaande gerechtjes heb je voor elk wat wils en kan je lekker variëren. Voeg eventueel nog wat bruschetta's toe aan de hapjes voor wat extra variatie.