Nog niet eens zo lang geleden was het best een gedoe om vanuit Nederland (legaal) aan Italiaanse muziek te komen. Je kon op vakantie in Italië natuurlijk wat cd's meenemen of nummers downloaden via iTunes, maar dat was allemaal redelijk beperkt. Italiëplein zet 8 manieren op een rij om (nieuwe) Italiaanse muziek in huis te halen. En ja, daar zit ook een gratis optie bij (ik kan nu al verklappen dat dit ook de beste optie is).

1. Italiaanse muziek in iTunes

iTunes was een paar jaar geleden zijn tijd ver vooruit, maar kende toen ook beperkingen. Het duurde vaak even voordat nieuwe Italiaanse albums in de Nederlandse iTunes te krijgen waren en het aanbod was min of meer beperkt tot de grote internationale artiesten zoals Eros Ramazzotti. Dat had alles te maken met ingewikkelde rechtenkwesties die nog steeds spelen.

Schakel over naar de Italiaanse iTunes
Als je overschakelt naar de Italiaanse iTunes-winkel – onderin iTunes staat een Nederlandse vlag, als je daar op klikt kan je overschakelen naar de winkels van andere landen – dan zie je in één oogopslag welke Italiaanse artiesten nieuwe albums hebben en welke muziek in Italië populair is. Luisteren kan in de Italiaanse iStore, downloaden niet (dat is de rechtenkwestie). Hoewel het aanbod aan Italiaanse muziek in de Nederlandse iTunes beslist ruimer is dan een paar jaar geleden, geldt nog steeds dat je niet kan kopen wat niet in de Nederlandse winkel staat. En dat is soms best frustrerend, als je net in de Italiaanse winkel iets moois hebt gevonden.

2. Italiaanse cd's op Marktplaats

Als je wat oudere Italiaanse cd’s zoekt of albums van een bepaalde artiest, dan kan een bezoek aan Marktplaats uitkomst bieden. Mijn ervaring is dat het aanbod Italiaanse muziek op Marktplaats weliswaar beperkt is, maar dat je soms het geluk hebt dat een liefhebber of handelaar zijn complete Italië-collectie aanbiedt. Voor een paar euro zitten daar zo af en toe juweeltjes tussen. Ook te vinden op Marktplaats: albums die Nederland jaren geleden massaal kocht – de eerste paar cd’s van Laura Pausini bijvoorbeeld – en die nu voor spotprijzen van de hand gaan.

3. Italiaanse cd's op Bol.com

Bol.com kan veel Italiaanse muziek leveren, ook nieuw verschenen albums. Eigenlijk heeft bol.com maar twee nadelen: de cd’s zijn vaak behoorlijk aan de prijs en de levertijd loopt soms op tot weken. In dat laatste geval zijn er snellere opties. Onze eigen italiëplein-webwinkel heeft bijvoorbeeld een serie greatest hits-albums van verschillende Italiaanse artiesten uit voorraad leverbaar.

4. La musica Italiana via Cdbox.it

René Speetjens, muziekblogger op italiëplein, heeft goede ervaringen met het kopen van cd's bij de Italiaanse webwinkel CDbox.it. De site is in het Italiaans, dus voor het bestelproces is het wel handig om een paar woorden Italiaans te kennen. Maar voor de echte fanatici heeft het bestellen in Italië wel als  voordeel dat je (in de meeste gevallen) ook echt de Italiaanse uitgave van de cd ontvangt, met zilveren zegeltje. Kijk, daar wordt een mens gelukkig van.

5. Italiaanse muziek binnen handbereik op eBay

Een andere goede optie voor cd’s (en ook wel vinyl) is eBay. Zoek vooral op de Italiaanse en de Amerikaanse eBay (en negeer het advies om terug te keren naar de Nederlandse eBay). Op de Nederlandse versie vind je vrijwel geen Italiaanse muziek. Op de Amerikaanse eBay wel omdat de Italiaanse muziekcultuur in Amerika vele malen groter is dan hier.

Puristen surfen naar eBay.it
Als je echt een purist bent en het liefst Italiaanse cd’s koopt met het zilveren stickertje (zie ook punt 4), dan heb je de meeste kans van slagen op eBay.it. Op de Amerikaanse ebay vind je veel internationale uitgaven van albums en die kunnen soms net anders zijn dan de Italiaanse versies. Op de laatste cd van Zucchero bijvoorbeeld staat op de internationale versies een Engelstalig nummer, dat op de Italiaanse versie in het Italiaans gezongen wordt.

Screenshot van de Italiaanse eBay

Let op handelaren uit China
Let op eBay op voor handelaren uit China. Die bieden albums vaak tegen hele lage tarieven aan, maar je weet dan niet zeker of je een origineel koopt of een kopie. En wat ik zelf eens heb meegemaakt is dat de cd en het boekje verstuurd waren zonder plastic doosje. Je betaalt in zo'n geval wel voor de porto en dat bedrag is, zeker zonder het doosje, eerder een extra inkomstenbron voor de handelaar dan een kostendekkende bijdrage.

Vergelijk prijzen op eBay
Het is sowieso goed om prijzen te vergelijken op eBay en staar je dan niet blind op alleen de verkoopprijs. Sommige verkopers hanteren een lage verkoopprijs maar rekenen hoge portokosten. Check altijd even de portokosten voor verzending naar Nederland en vraag het desnoods aan de verkoper als het niet duidelijk op zijn pagina staat.

Check de beoordelingen van handelaren
Nog een geruststelling voor eventuele eBay-twijfelaars: ik heb zelf vele tientallen cd’s besteld via deze route en nog nooit meegemaakt dat iets niet bezorgd werd. Als je een beetje let op verkopers met hoge beoordelingen, dan loop je weinig risico. Vele verkopers op eBay zijn ook gewone professionele (web)winkeliers. Levering gaat soms heel snel en soms iets minder snel. Als je gene haast hebt is eBay echt een prima optie.

6. Amazon.com

Een andere optie, die vergelijkbaar is met eBay, is Amazon.com. Deze internationale webwinkel biedt handelaren wereldwijd de mogelijkheid om via het Amazon-platform handel te bedrijven. Zoek je naar cd’s op Amazon dan krijg je vaak een lange lijst met koopopties bij tal van winkels en tegen even zoveel verschillende prijzen. De keus is ruim, net als de aanbiedingen. Het enige dat je op Amazon kan gebeuren is dat sommige aanbiedingen niet gelden voor Nederland. Let ook even op de portokosten.

7. Italiaanse video's via YouTube

Op Youtube staat massa’s zelf geknutselde filmpjes die lang niet allemaal even goed zijn. Maar Youtube is geweldig voor 2 dingen: filmpjes van (Italiaanse) concerten waar je zelf niet bij kon zijn en de officiële ‘kanalen’ van artiesten. Op zo’n artiestenpagina vind je vaak een overzicht van nieuwe releases in videovorm en een archief met oudere filmpjes. Je kan artiesten ook volgen via YouTube, je krijgt dan een melding in je mail zodra je favoriete artiest(en) nieuwe filmpjes uploaden.

Screenshot van de online muziekdienst Spotify

8. Het walhalla van (nieuwe) Italiaanse muziek: Spotify

De online muziekdienst Spotify is wat mij betreft de absolute topper in deze lijst. Als je van glimmende cd-schijfjes houdt heb je niets aan Spotify, maar in alle andere gevallen overtreft deze dienst toch wel alles wat hierboven staat, inclusief iTunes. Want waar je in iTunes een half minuutje (soms ietsje langer) mag beluisteren van nummers, heb je met Spotify een muziekcatalogus van miljoenen liedjes tot je beschikking die je gratis mag beluisteren. Spotify heeft afspraken gemaakt met vele grote muziekuitgeverijen en dat betekent dat vrijwel alle nieuwe Italiaanse muziek nu ook in Nederland razendsnel binnen handbereik is.

Spotify heeft een gratis en een betaalde versie. In de gratis versie flitsen er zo nu en dan advertenties voorbij, die ben je kwijt bij de betaalde versie (10 euro per maand). [hier meer info over de betaalde versie]

Heb je vragen, tips of op- en aanmerkingen bij deze lijst, mail me dan even. Ik ben benieuwd naar jullie reacties en ervaringen.