Eerder dit jaar hadden we een curieus bericht op italiëplein dat dieven het in de regio Lazio gemunt hadden op de artisjok. Duizenden artisjokken en ook slakroppen werden 's nachts ontvreemd uit de akkers rondom Rome, om daarna doorverkocht te worden op de zwarte markt. De term ´agrodieven´ was geboren.

Een verlaten boerderij in Toscane (Italie)

Een verlaten Toscaanse boerderij. Foto: Phillip Capper

Agrodiefstal
Deze week verscheen opeens het bericht in de Italiaanse media dat Italiaanse boeren het aantal ´agrodiefstallen´ hebben zien (niet letterlijk) toenemen de laatste tijd. Momenteel worden dagelijks zo´n 150 diefstallen gerapporteerd door boeren. En het gaat daarbij niet alleen om artisjokken. Er wordt van alles meegenomen, van druiven en kippen, tot koper en zelfs tractoren, zo meldt de Italiaanse boerenbond CIA (grappige afkorting in dit verband). In de periode 1999 tot 2010 lag het aantal diefstallen op 80 tot 90 per dag. De economische crisis is volgens CIA de oorzaak van de toename. Met name de afgelegen boerderijen moeten het ontgelden. 

Even narekenen
De diefstallen van het boerenland kosten de boeren jaarlijks € 4,5 miljard, en dat is volgens CIA € 1,5 miljard meer dan er jaarlijks uit winkels weggehaald wordt door winkeldieven. Even narekenen leert dat de gemiddelde waarde van iedere gerapporteerde diefstal € 82.192 is (150 incidenten x 365 dagen = 54.750 incidenten per jaar; € 4,5 miljard / 54.750). Nou kost een nieuwe tractor al snel een vermogen, maar een paar kippen en tien kilo druiven?