Voor hun kookboek ´Twee gulzige Italianen´ reisden Antonio Carluccio en Gennaro Contaldo terug naar hun geboorteland Italië. Met een honderdtal recepten op zak keerden ze terug in Engeland, het land waar de twee Italianen nu wonen. De recepten zijn om trek van te krijgen.

Jaarlijks verschijnen er talloze Italiaanse kookboeken. Voor zo’n beetje alle Italiaanse regio’s of onderwerpen zijn er wel gespecialiseerde boeken verkrijgbaar, zoals het koken met seizoensgroenten, een boek met alleen maar pasta of dolci, een boek vol familierecepten, recepten uit de trattoria of uit Toscane, en ga zo maar door. Door die overvloed is het voor de schrijvers van kookboeken lastig om nog onderscheidend te zijn.

Het kookboek van Antonio Carluccio en Gennaro Contaldo getiteld 'Twee gulzige Italianen', is er een uit de kookboekencategorie ‘bekende Italianen’

Bekende Italianen

Het recent verschenen kookboek van Antonio Carluccio en Gennaro Contaldo, getiteld 'Twee gulzige Italianen', is er een uit de kookboekencategorie ‘bekende Italianen’. Carluccio is, als presentator van zijn eigen kookprogramma’s voor de BBC en als schrijver van een serie kookboeken, in Nederland waarschijnlijk net wat bekender dan Contaldo die vooral bekend is als de man van wie Jamie Oliver de Italiaanse kookkunst afkeek.

Geboorteland Italië

Voor hun gezamenlijke kookboek gingen de heren terug naar hun geboorteland Italië. Op het omslag van het boek staan ze gemoedelijk pizza te bakken. ‘Voor dit bijzondere boek ondernamen de twee vrienden een verrassende terugreis naar hun vaderland om zich daar in hun culinaire erfenis te verdiepen’, vermeldt de flaptekst van het boek.

Deze tekst, aangevuld met een achttal foto’s in het boek, waarop de mannen samen pasta aan het maken zijn of samen naar de markt gaan, voeden het beeld dat Carluccio en Contaldo samen gereisd hebben. Sterker nog, dat is toch het hele concept van dit kookboek? 

In één regeltje tekst in de inleiding staat echter het volgende: ‘We keerden terug naar onze geboortegrond, een van ons naar het zuiden, de andere naar het noorden (…).’ En inderdaad, als je het boek nauwkeurig leest, staat er nergens letterlijk dat ze de geuren en smaken uit hun jeugd per se ook samen beleefd hebben.

Ontmoeting

Verdere toelichting over hoe Carluccio en Contaldo hun opgedane ervaringen in Italië uiteindelijk samen hebben gevlochten tot dit kookboek, ontbreekt. Waar in Italië hebben ze elkaar uiteindelijk ontmoet, hebben ze elkaar daar ontmoet? Dat dit niet wordt beschreven is een gemis, want het concept om deze twee grootheden uit de Italiaanse keuken samen te brengen is origineel en in potentie zou het een uniek en onderscheidend kookboek op kunnen leveren.

Carluccio had Contaldo bijvoorbeeld mee kunnen nemen naar ‘zijn’ noorden en Contaldo andersom Carluccio naar ‘zijn’ zuiden. Zou het niet geweldig zijn geweest als Contaldo noordelijke recepten zou hebben gekookt met een zuidelijk accent? En andersom. Dat zou prachtig de culinaire verschillen tussen noord en zuid laten zien in zowel kooktechnieken (gebruik je boter of juist olie) als in het gebruik van ingrediënten. Het zou de lezers in ieder geval twee mooie recepten opleveren voor bijvoorbeeld Sardine in tortiera, sardines uit de oven.

Geroosterde courgetterolletjes

Wat extra verhaal bij de recepten zou ze ook wat extra diepgang hebben gegeven. Waarom is bijvoorbeeld het recept van geroosterde courgetterolletjes in het boek opgenomen? Contaldo (het is zijn recept) zal die toch niet voor het eerst in zijn leven gemaakt hebben?

Daar staat tegenover dat de recepten in 'Twee gulzige Italianen' stuk voor stuk wel heel erg aansprekend zijn. Er wordt gewerkt met gangbare ingrediënten die veel mensen zullen aanspreken. In dit boek geen varkenskop of vissoorten die in Nederland niet te krijgen zijn. 

En de fotografie bij de recepten – waar in sommige kookboeken nog wel eens op wordt beknibbeld – is in dit boek echt van de buitencategorie. Van zowel de recepten als de fotografie krijg je trek, en dat blijft toch de basis voor een kookboek, ongeacht het bijbehorende verhaal.

Morgen volgt een blogje waarin italiëplein een van de recepten uit 'Twee gulzige Italianen' kookt.

Fotografie: *****
Teksten    : **
Index         : op ingrediëntnaam
Indeling    : per gang: antipasti, primi, secondi, contorni, frutta e dolci, merende (snacks)