In de jaren '90 maakte de Italiaanse kunstenaar Lorenzo Mattotti een serie schilderijen voor Aperol

Vandaag waag ik me aan een voorspelling. Hoewel in de toekomst kijken niet echt mijn vak is, kom je soms een heel eind door een paar dingen bij elkaar op te tellen. Eerst een paar gegevens:  

  • Het aperitief Aperol Spritz is al geruime tijd een heel populair drankje in Italië
  • Het Italiaanse drankenconcern Campari heeft de omzet vorig jaar met een kleine 10 procent zien stijgen (Aperol is van Campari)
  • De verkoop van Aperol groeide het afgelopen jaar met 39 (!) procent, waarvan een groot deel in Europa
  • Roberto Payer, eigenaar van het beroemde Italiaanse restaurant Roberto's in Amsterdam, is dol op Aperol [dat lees je hier]

Aperol

Aperol is een licht alcoholisch aperitief (11%). Het is een distillaat op basis van alcohol en kruiden, aangevuld met gentiaan, sinaasappel en rabarber. Het is deze combinatie die Aperol zijn frisse, bitterzoete smaak geeft. De oorsprong van dit drankje , dat opvalt door z’n onderscheidende oranje kleur, ligt in het plaatsje Padova in Noordoost Italië. 

Aperol Spritz

Van een gewone Aperol maak je als volgt een Aperol Spritz:

3 delen Prosecco
2 delen Aperol
1 deel sodawater

Schenk de Aperol, prosecco en het water in een wijnglas en roer. Voeg ijsblokjes toe en desgewenst een schijfje sinaasappel. [check hier de Italiaanse instructievideo]

En dan mijn voorspelling…

Nog maar een paar jaar geleden was prosecco in Nederland een vrij onbekende drank, terwijl deze mousserende wijn in Italië op de terrassen toen al jaren net zo gangbaar was als een fles bronwater bij de Italiaanse maaltijd. Langzaam maar zeker kreeg prosecco voet aan de grond in Nederland, om uiteindelijk uit te groeien tot een enorme hype. Datzelfde gaat zich met Aperol herhalen. Is het niet deze zomer, dan is het wel volgend jaar. Cin cin.

Misschien vind je deze blogjes ook leuk:

» 2657 Aperol Spritz-fans toosten zich in Venetië naar een wereldrecord

» Italië zet prosecco in de 'ijskast'

» 'Prosecco-gekte lijkt achter de rug'