Het weer in Italië in een supercomplete app

Il Meteo is de officiële app van de Italiaanse weersite ilmeteo.it. Het is een supercompleet weerstation, met uiteraard het voornaamste accent op Italië. Maar het weer in de rest van de wereld is net zo makkelijk te raadplegen.

Bij het downloaden even opletten: er staan drie versies van de app in iTunes. De eerste versie van de app stamt uit 2009 en is te herkennen aan de afbeelding van een boom. Links op het plaatje schijnt de zon, rechts een donderlucht met bliksem. Deze versie is nog steeds te downloaden en werkt prima, maar qua functionaliteiten en uitstraling heb je met de nieuwere versie een app die gewoon stukken beter en uitgebreider is. 

Het weer in Italië kent een gratis en een betaalde app

De nieuwste versie is te herkennen aan een oranje icoon met de tekst il Meteo. Deze versie is verkrijgbaar in een gratis versie en een betaalde versie (0,79 cent). Er zijn twee verschillen tussen de gratis en betaalde app. Als je kiest voor de betaalde versie, krijg je de reclameboodschappen uit de gratis versie onderin je scherm niet te zien. Echt storend is de reclame trouwens niet. De betaalde versie is ook uitgebreid met geschreven weerberichten. 

Omdat de verschillen marginaal zijn, test ik de gratis versie. En die is het downloaden echt meer dan waard.  Met de button ‘location’ krijg je een snel overzicht te zien van een zevental steden die in de buurt van je huidige locatie liggen. Eén klik en het plaatselijke weer voor vandaag en de komende vijf dagen staat overzichtelijk op je scherm. Wanneer je een dag aanklikt krijg je nog extra informatie over bijvoorbeeld de windrichting en aantal voorspelde millimeters regen.

Steden en stranden in Italië

Handmatig zoeken op een stad waar ook ter wereld kan trouwens ook. Van Hong Kong tot Honolulu, met een paar tellen weet je of het zwembroek of paraplu wordt. Behalve zoeken op steden kan je ook kiezen voor stranden, skigebieden of zelfs het weer op de wegen. Bij de laatste drie opties ligt het accent wel op Italië, al zijn er zeker ook relevante stranden en skigebieden in bijvoorbeeld Frankrijk opgenomen.

Onder de overige opties van de app zijn de weersvoorspellingen in Italië te raadplegen als video’s. Je kan satellietbeelden bekijken van Italië en Europa en ook de radar raadplegen. Naast Italië worden ook radarbeelden geleverd van de VS, Duitsland, Frankrijk en België.

En mocht je onverhoopt het idee hebben dat het plaatselijke weer niet overeenkomt met de voorspelling van il Meteo, dan is er een functionaliteit waarbij je zelf de plaatselijke weergegevens kan insturen naar de redactie van il Meteo.

Een completer weerstation op je smartphone kan bijna niet.

App: il Meteo of il Meteo Plus (zonder reclame) 
Categorie: Weer
Prijs: Gratis / 0,79 cent voor de Plus-versie
Beoordeling italiëplein: ***** 

Link naar de app in iTunes