De Nederlandse architect Rem Koolhaas heeft, samen met de Italiaanse architect Francesco Moncada, nieuwe ontwerpen gemaakt voor een van de grootste antieke theaters uit de Oudheid, het Griekse Theater in Syracuse, op Sicilië. 

Het antieke theater in Syracuse, op Sicilië

De Nederlandse architect Rem Koolhaas en zijn team ontwierpen een nieuwe dramatische scenografie voor een van de grootste antieke theaters uit de Oudheid, het Griekse Theater in Syracuse op Sicilie. Foto: OMA

Grieks theater in Syracuse

Het team van Koolhaas ontwierp een nieuwe scenografie voor het theater uit de 5de eeuw voor Christus. In totaal zijn er drie theatrale mogelijkheden gecreëerd die ruimte bieden aan een breed spectrum van voorstellingen. Het eerste ontwerp, 'de Ring', is een zwevende loopbrug die de halve cirkel van de tribune complementeert. Hierdoor kunnen acteurs op verschillende wijzen op het toneel verschijnen.

De Machine
Het tweede ontwerp, ´de Machine´, bestaat uit een hellend cirkelvormig platform van zeven meter hoog dat in tweeën gedeeld kan worden en het theater spiegelt. Het roteren van het platform symboliseert het voorbijgaan van de dagen van Prometheus' marteling. De doorgang die ontstaat door het uit elkaar drijven van de twee cirkelhelften refereert naar de scène waarin Prometheus werd opgeslokt in de ingewanden van de aarde. Tegelijkertijd geeft het de toneelspelers een nieuw entree.

Het Vlot
Het derde ontwerp, ´het Vlot´, is een cirkelvormig roterend podium voor de acteurs en dansers, centraal gelegen in het theater als een moderne ´thymele´, het altaar dat in de Oudheid gewijd was aan Dionysos.

De vernieuwde scenografie wordt dit seizoen gebruikt in het theaterprogramma van het Istituto Nazionale del Dramma Antico (INDA). Naast Prometheus ongeboeid, worden ook Euripides' Bacchanten en Aristophanes' Vogels opgevoerd.