Stefan - italieplein - bak betere pizza'sOp italiëplein draait alles om zelf pizza maken.
Dat is een enorme liefhebberij van mij (Stefan).

Ik ben trouwens, net als jij waarschijnlijk, geen geboren pizzaiolo.

Wel een professioneel en fanatiek liefhebber van pizza. Met een beetje talent om me vast te bijten in dingen die ik echt leuk vind. Bij pizza is dat bepaald geen straf :-)

Ik vind het heerlijk om de kleinste details van het pizza(deeg) maken in de vingers te krijgen.

Liefst tot ver achter de ,,,,,,,,,,,,,

Ik wil weten wat de echte pizzaioli weten. Ik wil kunnen wat zij kunnen.

In mijn eigen zoektocht naar informatie kwam ik er achter dat echt goede pizza-kennis alles behalve voor het oprapen ligt. Ik heb intussen wel een idee waarom dat zo is.

Pizzaiolo is in Italië niet zomaar een beroep, het is een ambacht. De kunst van het pizza maken – met al haar finesses en kleine geheimpjes – werd doorgegeven van vader op zoon. En van maestro op leerling.

Een prachtig citaat dat ik eens las (ik ben vergeten waar), is van een Italiaanse pizzaiolo. Over het ambacht van pizza maken zei hij:

“Niemand vertelt je iets. Je moet kennis stelen.”

Daarom is italiëplein wat het nu is: een plek om wat ik geleerd heb over pizza maken te delen. Met jou.

Hoe ver ben ik? Nog lang niet klaar :-)

italiëplein bestaat 10 jaar!

italiëplein 10 jaar

Foto: Joop Koopmanschap

Op 10-10-2020 bestaat italiëplein exact 10 jaar. Sinds de start in 2010 heb ik:

bloem water gist zout passieHet meest trots ben ik op het uitgeven van het boek bloem water gist zout passie (1e druk uitgegeven in 2015; 2e en 3e druk in 2020). Dit boek is oorspronkelijk een Italiaanse uitgave. En wel van de Napolitaanse pizzavereniging Associazione Verace Pizza Napoletana. Toen ik de Italiaanse versie van het boek zag, wist ik een ding zeker: daar moest een Nederlandse vertaling van komen…

Ondertussen leerde ik Giuseppe Anedda kennen, een maestro pizzabakker op Sicilië. Van hem heb ik zoooooveeel Het geheim van goed pizzadeeggeleerd over deeg maken. En het mooie is….jij kan ook veel van hem leren. Want Giuseppe heeft, voor mede-pizzabakkers en andere belangstellenden, opgeschreven hoe je meesterlijk pizzadeeg maakt.

Al zijn geheimen staan in Het geheim van goed pizzadeeg. Dit Nederlandstalige ebook is exclusief verkrijgbaar bij italiëplein. Nergens anders…

Oh ja, er staan ondertussen alweer een paar nieuwe projecten lekker te rijzen. Daarover later meer :-)

Tot slot raad ik je aan om je op te geven voor mijn wekelijkse pizza-mail. Deze mail geeft, op vrolijke en inspirerende wijze, gegarandeerd een turbo boost aan de pizzabakker in jou! Maar doe dit alleen als jij er kunst in ziet om jouw pizza steeds iets beter te maken. Eet je liever pizza uit de diepvries of bij de pizzeria omdat dit gemakkelijk en minder werk is, dan heeft het geen nut je aan te melden.

Want alles op italiëplein draait steevast om dat ene doel:

bak betere pizza’s!