Silvio Berlusconi is een fenomeen, zoveel is zeker. Vandaag deel twee van de Beppe Severgnini-citaten over Berlusconi [deel 1 van de tweeluik lees je hier].

6 citaten van de Italiaanse journalist Beppe Severgnini over Silvio Berlusconi

(uitgesproken op een lezing in Leiden)

Citaat #1

‘Als iedere Italiaan op Berlusconi had gestemd, dan zou ik nu waarschijnlijk op Mars zitten. En er blijven.’

Citaat #2

‘Mijn zoon zei een keer tegen me: ‘Pap, iedere volwassene in Italië discussieert maar over Berlusconi. Waarom? Berlusconi is passato, hij is de Sony walkman onder de Italiaanse politici.’

Citaat #3

‘Berlusconi houdt ervan om zaken te minimaliseren. Hij zegt bijvoorbeeld: ‘Ik ben geen heilige’ of ‘Ik heb een stressvolle baan, ’s avonds moet ik even relaxen.’ Met dergelijke uitspraken geeft hij miljoenen Italiaanse mannen met een stressvolle baan een klein excuus.’

Citaat #4

‘Er zit gewoon een klein beetje Berlusconi in iedere Italiaan.’

Citaat #5

‘Berlusconi weet dat hij een probleem is. Hij zegt dingen die je in een bar tegen vrienden zegt. Hij zat eens naast de Franse president Sarkozy en journalisten in de zaal konden, zij het niet erg goed, horen dat hij tegen Sarkozy zei: ‘J’ai été la tua donna.’ Hij zegt tegen Sarkozy: ik heb je jouw vrouw gegeven (doelend op zijn half-Italiaanse vrouw Carla Bruni). Kan je dat geloven? Op de radio zei Berlusconi later dat hij dat absoluut niet gezegd had. ‘Wat ik zei is: J’ai etudié a la Sorbonne.’ Eén ding is zeker: hij heeft daar nooit gestudeerd.’

Citaat #6

‘Berlusconi wil graag geliefd zijn. Hij doet me denken aan een eenzame man in een nachtclub op zoek naar de liefde en verleiding van de meisjes.´

Citaat #7 (bonuscitaat)

‘Ik heb geen boekpromotietournee nodig. Berlusconi doet hem voor me.’

 

Volg Beppe Severgnini

Je kan Severgnini volgen via zijn blog of zijn Twitter. Hij heeft ook een aantal zeer lezenswaardige boeken op zijn naam staan over Italië: 'Berlusconi en de Italianen' en 'Italianen voor gevorderden'.