Bløf bestaat twintig jaar en viert dat onder meer met het 300 pagina's tellende boek 'Hier' over de geschiedenis van de band. Het boek is – uiteraard – een vrij Nederlandse aangelegenheid, met uitzondering van pagina 39. Tot mijn grote verrassing lees ik dat Bløf op het Straatfestival van 1994 een nieuw nummer uitprobeert: 'Aan de kust'. Deze latere Zeeuwse monsterhit blijkt geïnspireerd op een Italiaans liedje, La via salata (De zoute weg) van de Italiaanse band Mau Mau. Bløf maakte een paar maanden eerder kennis met de Italianen toen beide bands speelden op het festival Klomppop.

Het album Bass Paradis uit 1994 van de Italiaanse band MauMau met daarop het nummer La via salata, dat een inspiratiebron werd voor Blof

Het album Bass Paradis uit 1994 van de Italiaanse band MauMau met daarop het nummer La via salata, dat een inspiratiebron werd voor Blof

Italiaanse band Mau Mau

Mau Mau is opgericht in Turijn in 1991 door de Italianen Luca Morino en Fabio Barovero uit Piemonte en Bienvenu Tatè Nsongan uit Kameroen. De band was een voortzetting van de underground cultgroep I Loschi Dezi. De bandnaam heeft een dubbele betekenis. Mau Mau verwijst naar de beweging in Kenia die vocht tegen de Britse koloniale overheersing. En in het Piemontijnse dialect is Mau Mau een verwijzing naar de Afar, een Afrikaanse stam. Met een mix van Afrikaanse en Latijnse ritmes probeert de band de acceptatie van Afrikaanse immigranten in Italië te bevorderen.

La via salata

Het nummer La via salata, waar Bløf inspiratie vond voor ´Aan de kust´, werd in 1994 uitgebracht op het album Bàss Paradis [check hier het album]. De band heeft zes studioalbums op haar naam staan.