Noem de naam Montalcino en de harten van wijnliefhebbers gaan sneller kloppen. Zij weten immers dat hier de bakermat ligt van een de beste wijnen van Italië en de allerbeste en beroemdste van Toscane: Brunello di Montalcino.

Fameuze Italiaanse wijnproducenten

Legendarische producenten als Frescobaldi, Gaja en Soldera zijn al vele jaren een begrip in de wijnwereld en maken prachtige wijnen die helaas ook stevig aan de prijs zijn. Toch zijn er ook enkele kleine producenten die binnen deze regio prachtige en vooral heel lekkere wijnen maken. 

De Brunello di Montalcino van La Pieve di Baumann

Baumann

Schoolvoorbeeld van zo'n kleine kwaliteitsproducent is Robert Baumann. In 1996 kocht deze Zwitserse voormalig topadvocaat samen met zijn vrouw Bettina 'Podere la Pieve', in Castelnuova d'Abate Montalcino, uit de nalatenschap van Contessa Ciacci Piccolanini D'Aragona. 

Wijnbouw

Oorspronkelijk werd het landgoed gekocht voor vakantiedoeleinden, maar de grond bleek ideaal voor de wijnbouw en er werden – experimenteel – druivestokken aangeplant op slechts 0.3 hectare. Het was de bedoeling een kleine hoeveelheid wijn te produceren voor familieconsumptie, maar aangezien 1000 liter toch wel erg veel is om zelf te consumeren en de kwaliteit van de wijn direct erg hoog bleek, werd een deel aan vrienden verkocht.

De Rosso di Montalcino van La Pieve di Baumann

Brunello di Montalcino

De liefde voor de wijn en de landbouw werd een passie en de vraag naar wijnen overtrof het aanbod ruimschoots in de loop der tijd. Baumann volgde zijn passie en besloot professioneel Brunello-wijn te gaan maken. Hij kreeg toestemming zijn wijnbouwgrond uit te breiden tot 1.7 hectare, waarvan 1 hectare Brunello di Montalcino DOCG, 0.4 hectare Sant'Antimo DOC Sangiovese en 0.3 hectare Sant'Antimo Cabernet Sauvignon.

Wijngaarden

De wijngaarden zijn gelegen op een hoogte van 250 tot 300 meter boven de zeespiegel in een speciaal microklimaat in het Zuid-Westen. Steenachtige 'Galestro'-grond staat garant voor een goede drainage en maakt optimaal gebruik van de zonne-energie. Bovendien opent de Val d'Orcia naar het Westen waardoor er een constante luchtcirculatie van zee is die er ook voor zorgt dat er geen uitdroging optreed en de jaarlijkse neerslag hier lager ligt dan in andere wijngebieden van Montalcino. 

In 2000 werd er een hypermoderne ondergrondse wijnkelder in gebruik genomen waar de wijnen worden opgeslagen en onder ideale omstandigheden kunnen ouderen. Vanaf het begin was het doel duidelijk: 'Traditioneel, ambachtelijk wijn maken, streven naar de hoogste kwaliteit, geen massaproductie en hoge rendementen'.

De Agave Sant'Antimo van La Pieve di Baumann

Sangiovese en Cabernet Sauvignon

De jaarlijkse productie van de Brunello DOCG en de Rosso di Montalcino DOC komt op ongeveer 4500 liter ( = slechts 6000 flessen) en 700 tot 1000 liter van de Cabernet Sauvignon. Het toevoegen van Sangiovese aan Cabernet Sauvignon mondt uit in de Agave Sant'Antimo Rosso DOC,  waarbij Agave verwijst naar de gelijknamige plant die in dit gebied veel voorkomt. De verhouding tussen Cabernet Sauvignon en Sangiovese verschilt per oogstjaar om de optimale balans van de twee druiven in de wijn te bereiken.

La Pieve di Baumann produceert drie soorten wijn:

  1. Brunello di Montalcino DOCG: het vlaggeschip van la Pieve, 100% Sangiovese Grosso, ondergaat landurige houtrijping op Franse eiken vaten, een grote complexe wijn die goed kan ouderen
  2. Rosso di Montalcino DOC: het kleine broertje van de Brunello, ook 100% Sangiovese Grosso, is eerder op dronk en minder complex dan de Brunello, maar toch ook heel erg de moeite waard
  3. Agave Sant, Antimo DOC: Blend van Cabernet Sauvignon en Sangiovese Grosso, fluweelzachte romige smaak, zeer beperkt verkrijgbaar

De wijnen van la Pieve di Baumann worden voor Nederland geïmporteerd door Wijnhandel de Gouden Leeuw te Voorschoten (ZH).