Burgemeester Maria Carmela Lanzetta van de plaats Monasterace in Calabrië (3500 inwoners) heeft haar werkzaamheden neergelegd als gevolg van een serie bedreigingen aan haar adres.

Het plaatsje Monasterace in Calabrië. Foto: Marcuscalabresus

Lanzetta, moeder van twee kinderen, werd vorige week in haar auto beschoten. Vorig jaar juni werd haar apotheek – Lanzetta is apotheker – in brand gestoken. 'Er hangt een zware atmosfeer in Monasterace, daarom heb ik besloten weg te gaan. In de hoop dat de rust zal terugkeren in de stad', zo zei de teruggetreden burgemeester tegen het Italiaanse persbureau Ansa. 'Ik heb niet langer de vrijheid om mijn rol als burgemeester in te vullen.' Lanzetta werd in 2003 burgemeester nadat het stadsbestuur werd ontbonden omdat de 'Ndrangheta – de mafiatak die in Calabrië is gevestigd – geïnfiltreerd zou zijn.

Update 12 april 2012: Het Italiaanse persbureau Ansa meldt vandaag dat Lanzetta weer is teruggekeerd in haar oude functie van burgemeester. Ze is van gedachten veranderd over haar terugtreden, zonder verder inhoudelijke uitleg te geven over haar beslissing.