Op Sicilië komt u vaak recepten tegen die caciocavallo voorschrijven, maar die kaas is buiten het eiland lastig te vinden omdat hij verrassend genoeg van koemelk wordt gemaakt. En aangezien er niet veel runderen op Sicilië zijn, is de productie klein.

Giorgio Locatelli - Made in Sicily - Caciocavallo

Caciocavallo

De naam caciocavallo betekent ‘kaas te paard’. Deze kaas hoort tot de groep van de kneedkazen (kazen met pasta filata), net als mozzarella. Ze krijgen de vorm van plompe buideltjes met een gelige korst en worden met een touwtje dichtgebonden. De naam schijnt te maken te hebben met de oude gewoonte om ze in de rijpingskelders steeds met twee tegelijk over een balk te hangen als de zadeltassen op een paard.

De kaas smaakt een beetje zoals provolone en is in het begin heel licht en romig, maar naarmate hij langer rijpt (tot twee jaar), wordt hij harder, pittiger en zilter, en uiteindelijk kunt u hem ook raspen. Buiten Sicilië adviseren de meeste recepten om in plaats daarvan pecorino van schapenmelk te nemen.

Siciliaanse pecorino

Giorgio Locatelli

Ik heb ontdekt dat er op Sicilië wel degelijk een harde schapenkaas in de vorm van een trommel bestaat. De wrongel daarvan wordt in een rieten mand geperst. Deze verse, jonge kaas wordt in die fase niet gezouten en heet tuma. Hij wordt traditioneel op smaak gebracht met peperkorrels, maar tegenwoordig vaak ook met chilipeper of rucola. Als hij een paar weken heeft gerijpt, wordt hij voor het eerst licht gezouten en heet hij primosale. Daarna wordt hij opnieuw gezouten en rijpt hij totdat de korst bruin is. Dan heet hij pecorino.

Siciliaanse pecorino smaakt erg sterk en zout, heel anders dan de pecorino uit andere delen van Italië. Soms wordt hij ook wel canestrato genoemd, wat is afgeleid van het woord canestro (mand); de mand laat namelijk een mooi patroon in de korst achter. Een andere aanduiding voor deze kaas is tumazzu di piecura, want tumazzu is de algemene aanduiding voor een oude kaas van koe- of schapenmelk. Het is dus één kaas in drie verschillende rijpingsfasen en met vijf verschillende namen.

Giorgio Locatelli - Made in Sicily

Made in Sicily, recepten & verhalen

Dit verhaal is afkomstig uit het kookboek Made in Sicily van Giorgio Locatelli.