Het Noord-Italiaanse plaatsje Cannòbio, vlak over de grens met Zwitserland, is in meerdere opzichten een prima uitvalsbasis om de westelijke kant van het Lagio Maggiore te verkennen. Het is een levendig, en in de zomermaanden, toeristisch stadje. Dat biedt het voordeel dat er volop mogelijkeden zijn voor je verblijf: er zijn meer dan tien hotels om uit te kiezen, een zestal B&B's, een zestal appartementen en een achttal campings. Ook aan restaurants en terrasjes is geen gebrek. 

Plein in Cannobio, aan het Lago Maggiore, Italie

Een van de pleinen in het plaatsje Cannobio, aan het Lago Maggiore. Foto: italiëplein

Campings met uitzicht op het Lago Maggiore 

Een aantal van de campings in Cannòbio ligt direct aan het Lago, zoals camping Internazionale-Paradis. Als je tijdig reserveert heb je vanuit je tent of caravan uitzicht op het water en kijk je aan de overkant van het meer uit op het Zwitserze deel. Het aantal plaatsen aan het water is wel beperkt en in de drukste  zomerweken hebben de campings aan het water zo'n beetje allemaal het bord completo (vol) buiten staan. Hou daar rekening mee, mocht je zonder reservering willen reizen. 

Uitzicht op het Lago Maggiore

Uitzicht op het Lago Maggiore vanuit het plaatsje Cannobio. Foto: italiëplein

Markt op zondag in Cannòbio

Iedere zondag is er een grote markt in Cannòbio met kleding, speelgoed en etenswaar, van plaatselijke kaas tot salami. De marktkraampjes die op zondag zich een weg door de stad slingeren trekken veel bezoek. Lange rijen auto's die het stadje in willen is geen uitzondering. De plaatselijke voetbalclub vaart er wel bij door een deel van zijn terrein open te stellen als betaalde parkeerplek. 

De eilanden van het Lago Maggiore

Bord met vertrektijden van de boot richting de verschillende eilanden en steden in en rond het Lago Maggiore. Foto: italieplein

Verbania en Pallanza

Vanaf Cannòbio kan je de doorgaande weg volgen (de S34) richting Verbania en Pallanza. Verbania ligt op ongeveer een half uur rijden van Cannòbio. De weg is vrij bochtig en 60 km per uur, je houdt wel vrijwel de hele route uitzicht op het meer. Van Verbania naar Pallaza is het een kleine vijf tot tien minuten rijden. Verbania heeft veel winkels en enkele pleinen met terrasjes. In Pallanza meren de boten aan die je verschillende richtingen het meer op kunnen brengen. Er gaan boten richting het oosten, naar bijvoorbeeld Luino. Of richting het noorden naar Ascona en Locarno (het Zwitserse deel van Lago Maggiore).

Isole Borromeo

In Pallanza kan je ook de boot nemen naar de Isole Borromeo. Dat zijn in totaal vier eilanden en een rotsblok; drie eilanden zijn toegankelijk voor publiek: Isola Madre, Isola Superiore dei Pescatori en Isola Bella. Voor veel vakantiegangers zijn deze prachtige eilanden de reden voor hun bezoek aan het Lago Maggiore.

Noord-Italië per vliegtuig

Ben je van plan om het Lago Maggiore te bezoeken en wil je met het vliegtuig naar Italië reizen? Noord-Italië heeft grote vliegvelden in zowel Turijn, Milaan en Venetië. Vanuit Milaan ben je snel in het noordelijke merengebied. Kijk hier eens voor goedkope vliegtickets.