In aanloop naar de Feestdagen zoeken Elkin & Stefan van italiëplein ieder jaar een lekker Italiaans alternatief voor de Oliebol. Die moet wel altijd ergens een link hebben met pizza. Vorig jaar aten we pizza fritta. Dit jaar maken we gefrituurde Cartellate uit Puglia.

Voor de Cartellate maak je deeg van bloem, semola, olijfolie en witte wijn. Daarna snij je het deeg in stroken, die je oprolt als een soort slakkenhuisje en daarna frituurt.

Recept Cartellate Baresi

Aantal: circa 45 stuks

Bereidingstijd: ongeveer 30 minuten (deeg maken + cartellate oprollen) 

Baktijd: 10 minuten in de frituur

Ingrediënten: 

Bereiding:

Verwarm de extra vierge olijfolie een klein beetje. Meng in een kom de bloem 00, semola en olie. Kneed een paar minuten, voeg geleidelijk de witte wijn toe (verwarm deze ook licht voor een makkelijkere bereiding). Kneed het deeg tot het deeg glad en homogeen is.

Doe het deeg in een kom en bedek het met een doek om niet uit te harden en laat deze voor 1 uur staan.

Verdeel het deeg in 4-5 delen en maak deze tot dunne vellen van 15 cm breed. Gebruik een pastamachine als je deze hebt

Snijd nu stroken van 15 cm lang en 3-4 cm breed met een kartelt wieltje. Knijp elke strook om de 5cm over de lengte samen. Wikkel ze daarna alsof ze een draai willen maken, waarbij het laatste deel goed wordt bevestigd om te voorkomen dat het afwikkelt wanneer ze bakken.

Eenmaal klaar, leg je ze op een tafelkleed en laat je ze drogen. Je kan ze een paar uur tot een nacht laten drogen als je wil. 

Bak de volgende dag de Cartellate in de olie. Haal ze uit de olie en laat ze goed uitlekken.

Garneer ze zodra je ze opeet. Van oudsher worden ze gegeten met Vincotto, maar ook heerlijk met poedersuiker, honing of chocola! 

Je kan Cartellate maximaal 1 week bewaren. Maar ze zijn zo lekker, dat ze waarschijnlijk niet oud zullen worden :-)