Iedere laatste dag van de maand brengt italiëplein vanaf nu een overzicht van belangrijk en opmerkelijk nieuws uit Italië dat in Nederland weinig tot geen aandacht kreeg. Dit gebeurde er in februari:  

Mario Monti © aeneastudio

43 miljoen in 100 dagen

De regereing van premier Mario Monti doorbrak deze maand de grens van honderd dagen regeren. In die periode werd 43 miljoen euro bespaard. Monti c.s. bezuinigden onder meer op personeel, onderhoud aan dienstauto's en vluchten. [De cartoon is trouwens van aeneastudio

'Mi sento bene'

Als je een Italiaan vraagt hoe hij zich voelt, antwoordt 66 procent 'goed'. Slechts 4 procent zegt 'niet goed'. Uit een onderzoek van het Italiaanse gezondheidsinstituut ISS blijkt echter dat één op de tien Italianen te zwaar is, een kwart heeft een te hoog cholesterol. Van de mannen drinkt 25 procent dagelijks (vrouwen 15 procent) en 32 procent rookt (24 procent van de vrouwen). Ongezond eten, roken en drinken, komt meer voor in het (armere) midden en zuiden van Italië. 

In Italië liggen veel historische monumenten onder een dikke laag sneeuw. In Rome vielen van het Colosseum brokstukken naar beneden. Foto © Paolo Gaetano Rocco

Sneeuw, heel veel sneeuw

De voor Italiaanse begrippen uitzondelijke hoeveelheid sneeuwval en temperaturen onder het vriespunt betekenen een fikse tegenvaller voor de Italiaanse boeren. Die hebben zeker voor 300 miljoen euro schade, aldus de landbouwassociatie Coldiretti. De regio Lazio is het hardst getroffen met 35 miljoen eurp schade, gevolgd door de Abruzzen (32 miljoen), de Marken en Sardinië (beiden 30 miljoen schade). Veel koeien, paarden, varkens en kippen overleefden de winter niet en er werd ruim 5 procent minder verkocht omdat mensen hun huis niet uit kwamen. De prijzen van fruit en groente daalde tijdens de kou met wel 32 procent en daar bovenop ging ook nog eens veel groente verloren. Er viel hevige sneeuw van Emilia Romagna tot het noordelijke deel van Calabrië. In Rome vielen enkele brokstukken van het Coloseum.

Voetbal

Het Italiaanse voetbalelftal steeg deze maand een plek op de FIFA-wereldranglijst. Italië staat nu 8ste. Duitsland nam de tweede plek achter Spanje over van Nederland. 

'Chiuso per ferie'

Zo'n 16 procent van de Italianen ging in 2011 minder op vakantie dan een jaar eerder. Oorzaak – het zal niet verbazen – de economische crisis. Volgens onderzoek van de overheidsdienst voor toerismegingen 27 miljoen Italianen vorig jaar op vakantie, 23,5 miljoen niet.

Olympisch goud niet naar Rome

De Italiaanse premier Mario Monti zette deze maand een punt achter de kandidatuur van Rome om in 2020 de Olympische Spelen te organiseren. 'Een moeilijk besluit', noemde Monti het, dat hij moitiveerde met het argument dat Italië op dit moment geen 4,7 miljard euro kan investeren terwijl er tegelijkertijd 30 miljard bespaard moet worden om de Italiaanse financiën weer op orde te krijgen.  Zestig Italiaanse atleten probeerden Monti met een petitie nog op andere gedachten te brengen. Zonder resultaat.

Groeiend aantal Italiaanse jongeren zonder werk

De jeugdwerkloosheid is in heel Europa na Spanje het hoogst in Italië. Drie op de tien jongeren tussen 15 en 24 heeft geen werk. En ook de werkgelegenheid voor jongeren tussen de 18 en 29 verslechterde in het eerste kwartaal van 2011, zo becijferde het Italiaanse statistiekbureau Istat. De Europese Commissie heeft een werkgroep in het leven geroepen die Italië moet helpen om zowel nationaal als lokaal werkgelegenheid te creëren voor de jeugd.  

Valentijnsdag in Verona 

Volgens een website die goedkope vliegtickets verkoopt, was Verona dit jaar een van de tien places to be om Valentijnsdag door te brengen, naast Parijs en Londen. Een paar dagen voor Valentijn werd in Verona een 30-jarige man gearresteerd die groene verf op een pilaar van de Romeinse Arena van Verona aan het spuiten was. Hij werd, nadat hij probeerde te ontkomen, in de kraag gevat door de Carabinieri. 

Marco Pantani

Op Valentijnsdag was het dit jaar acht jaar gelden dat de Italiaanse wielrenner Marco Pantani overleed [check hier het eerbetoon aan Pantani (video) van de Italiaanse band Stadio]. 

Daar was 'Il Cavaliere' weer even (deel I)

Oud-premier Silvio Berlusconi sluit in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times een terugkeer in de politiek uit. ´Ik ben opzij gestapt, zelfs in mijn eigen partij´, aldus Il Cavaliere (De Ridder). Het was zijn eerste interview sinds zijn aftreden eind vorig jaar. En passant beschuldigde Berlusconi de binnenlandse en buitenlandse pers ervan zijn val te hebben bewerkstelligd. Berlusconi sprak zijn steun uit voor zijn partijgenoot Angelino Alfano, in wie Berlusconi de beste lijsttrekker ziet voor zijn partij bij de volgende verkiezingen. 

Silvio Berlusconi was weer even nieuws deze maand. Foto © Carsten Koall

Daar was 'Il Cavaliere' weer even (deel II)

Het Italiaanse Openbaar Ministerie probeerde Berlusconi deze maand voor vijf jaar achter tralies te krijgen voor het omkopen van een Britse advocaat. Zo ver komt het niet. Berlusconi wordt niet vervolgd omdat de zaak intussen is verjaard.

Daar was 'Il Cavaliere' weer even (deel III)

AC Milan zou – volgens geruchten – interesse hebben in Robin van Persie. Volgens Berlusconi, eigenaar van AC Milan, is de Nederlander geen noodzakelijke optie. 'Hij is een goede speler, maar daar zijn er meer van.'

Scheiden op z'n Italiaans

Als je als Italiaans stel wilt scheiden, moet je eerst drie jaar lang uit elkaar zijn voor je daadwerkelijk een scheiding mag aanvragen. Een commissie heeft nu voorgesteld om deze termijn terug te brengen naar één jaar of twee jaar als je samen kinderen hebt. Het voorstel werd geprezen door de 'scheidingslobby', die vindt de periode van drie jaar te lang. 

Vuilnis hoopt zich op

De Europese Commissie is een zogeheten 'overtredingsprocedure' begonnen tegen Italië voor minimaal 102 vuilstortplaatsen die niet aan de Europese voorwaarden voldoen. Op drie plekken werd zelfs gevaarlijk afval gevonden. De vuilstorten die niet aan de eisen voldoen liggen in Abruzzo, Basilicata, Calabria, Friuli Venezia Giulia, Campania, Emilia Romagna, Liguria, Lombardy, Marche, Molise, Piedmont, Puglia, Sardinia en Umbria.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief van italiëplein (kosteloos) en je krijgt wekelijks een mail met alle nieuwe berichten op italiëplein! Zo mis je helemaal niente!