Met het najaar voor de deur worden stedentrips naar Italië weer een stuk aantrekkelijker. De veelal verzengende zomerhitte maakt plaats voor een stralende herfstzon, wat een bezoek aan plaatsen als Rome en Florence een stuk aangenamer maakt. Even een lang weekend op en neer met een goedkope vliegmaatschappij – uiteraard met alleen handbagage en Rome-app – en we zijn weer opgeladen om de winterse temperaturen in Nederland te trotseren.

Reisgidsen

Alleen handbagage is voor mij een behoorlijke uitdaging: dagen van tevoren werk ik in m’n hoofd lijstjes weg van spullen die niet mee kunnen. Reisgidsen zijn vaak een noodzakelijk kwaad, die – hoe klein ook – altijd te veel plek innemen. En ook al heb ik veel grote steden in Italië al eens bezocht, het is toch leuk om onderweg weer eens wat over de geschiedenis te lezen en te kijken of er misschien lekkere restaurants in te vinden zijn. Oftewel: niets meenemen is geen optie.

Gebruiksvriendelijk

Daarom gebruikte ik in Rome voor het eerst een app van Lonely Planet. Een mooi vormgegeven en gebruiksvriendelijke applicatie waardoor je het geblader in dikke reisgidsen al gauw als een obstakel ziet. Terwijl je algemene informatie over de stad leest kun je doortikken naar specifiek genoemde plekken en middels gps meteen zien hoe ver je er vandaan bent. De verschillende wijken zijn aan de hand van kleuren overzichtelijk terug te vinden op een kaart en via het hoofdmenu kun je per wijk bekijken wat er in de omgeving te zien is, waar je goed kunt eten of slapen en welke winkels je eens binnen moet stappen.

Verstopte bakkerij

Zo vond ik in de buurt van mijn hostel vlakbij Vaticaanstad Dolce Maniera, een kleine bakkerij, verstopt in een souterrain aan een grote straat. Binnen is het er ’s ochtends zo druk dat de Romeinen tot bovenaan de trap op hun beurt wachten. Maar de dames achter de toonbank werken snel en eenmaal vooraan in de rij heb je nog steeds niet gekozen wat je wil meenemen van de stapels zoete lekkernijen. Een plek die ik zonder het gps-systeem op de app zeker over het hoofd had gezien. Of in ieder geval langer naar had moeten zoeken.

Slechte navigatie

Hoewel ik er zelf geen last van heb gehad, laat de navigatie volgens veel gebruikers regelmatig te wensen over. Je huidige positie wordt niet goed aangegeven en bij het schuiven van de kaart verspringt deze af en toe naar een ander scherm. Toch is de kaart ook zonder gps goed te gebruiken: alle tips uit de app zijn erop weergegeven en vanuit iedere markering kun je doortikken naar de geschreven informatie.

Vijf euro

Voor Milaan, Florence en Venetië heeft Lonely Planet ook apps gemaakt. Daarnaast is er nog een app met handige zinnen in het Italiaans. Je moet er misschien een kleine vijf euro voor neerleggen, maar dat is de applicatie absoluut waard. Zeker als je bedenkt dat de gemiddelde stedenreisgids ruim twee keer zo duur is en tien keer zo zwaar. En ja, die telefoon heb je toch al bij je.

App: Lonely Planet Rome
Categorie: Reizen
Prijs: € 4,99
Beoordeling italiëplein: ****

Link naar app in iTunes store