Het plaatsje Orgosolo, op het Italiaanse eiland Sardinië, is beroemd vanwege de vele muurschilderingen (murales). In totaal zijn er op meer dan honderd muren, gebouwen en winkelgevels afbeeldingen aangebracht door de locale bevolking en kunstenaars. De oudste schilderingen dateren uit de jaren '60 van de vorige eeuw. Favoriete onderwerpen: geschiedenis, (internationale) politiek en de Sardijnse vrijheidsstrijd.

Orgosolo (Sardinië)

Behalve vanwege de schilderingen, is Orgosolo ook bekend vanwege een nogal geweldadig verleden. Rivaliserende clans zorgden tussen 1901 en 1954 voor bloedige vendetta's. Gemiddeld viel er destijds iedere twee maanden een dode. En dat op een populatie van vierduizend inwoners. Vele toeristen zoeken bij hun bezoek nog naar tekenen van dit verleden, wat de bewoners er toe bracht om verkeersborden en straatnaambordjes te voorzien van kogelgaten.

Foto's muurschilderingen Orgosolo

Muurschildering in Orgosolo, Sardinie. Foto: Gaspar TorrieroMuurschildering in Orgosolo, Sardinie. Foto: Gaspar TorrieroMuurschildering in Orgosolo, Sardinie. Foto: Heather CowperMuurschildering in Orgosolo, Sardinie. Foto: Heather CowperMuurschildering in Orgosolo, Sardinie. Foto: Heather CowperMuurschildering in Orgosolo, Sardinie. Foto: Heather CowperMuurschildering in Orgosolo, Sardinie. Foto: Heather CowperMuurschildering in Orgosolo, Sardinie. Foto: Heather Cowper

De bovenste twee foto's zijn gemaakt door Gaspar Torriero, de rest door Heather Cowper.

Reisgidsen Sardinië

Twee reisgidsen die aandacht besteden aan Orgosolo zijn de Lonely Planet Sardinia en de Rough Guide to Sardinia (beiden Engelstalig). De Rough Guide is alleen nog tweedehands te krijgen.