Wat zijn de beste houtsoorten om pizza te bakken in een houtoven? Moet het eigenlijk altijd hardhout zijn? Zijn briketten geschikt? En tegenwoordig zijn er ook pizzaovens die je opstookt met houtpellets, welke pellets kan je dan het beste gebruiken? Je leest er alles over en ik geef je veel handige tips.

Houtsoorten voor pizzabakken

Voor het bakken van pizza in een pizzaoven / houtoven kan je in principe veel verschillende (hard)houtsoorten gebruiken.

Met hardhout wordt vrijwel altijd hout van loofbomen bedoeld. Loofbomen groeien langzaam, het hout heeft daardoor een hoge dichtheid en geeft als gevolg hiervan veel warmte af bij verbranding.

Fruitbomen zijn dus ook hardhout. Net als het hout van bijvoorbeeld olijfbomen.

Naast hardhout bestaat er ook ‘zachthout’. Hier wordt meestal dennenhout mee bedoeld.

Het beste hout voor je houtoven en om pizza te bakken

Iedere houtsoort heeft zo zijn eigen kenmerken:

 • hardhout brandt over het algemeen langer dan niet-hardhoutsoorten
 • hardhout vat iets minder makkelijk vlam dan zachte houtsoorten, het geeft minder vlammen, maar wel meer warmte omdat hardhout wat meer gloeit
 • de ene hardhoutsoort brandt sneller op dan de ander. Bijvoorbeeld beuk en esdoorn branden wat sneller dan eik
 • dennenhout bevat vaak hars. Dit heeft invloed op de smaak van je pizza. Voor het bakken van pizza kan je naaldhout beter niet gebruiken. Vanwege de smaak, maar ook omdat dennenhout erg vonkt.
 • kersenhout vonkt ook wat meer dan andere hardhoutsoorten.

De Napolitaanse pizzavereniging AVPN adviseert om de volgende houtsoorten te gebruiken:

 • eikenhout: wordt vaak gebruikt om de pizzaoven op te stoken, geeft veel warmte en brandt mooi egaal
 • essenhout: idem, brandt langzaam, knettert niet, geeft veel warmte (hoge verbrandingswaarde)
 • beukenhout: wordt vaak gebruikt in combinatie met eik of essen
 • esdoornhout : brandt wat sneller op dan de andere houtsoorten in dit rijtje

De door de AVPN geadviseerde houtsoorten zijn uiteraard erg goed voor pizzabakken, maar het zijn ook de duurste houtsoorten in aanschaf.

En er zijn uiteraard nog andere soorten die prima te gebruiken zijn in een pizzaoven, zoals berk.

Combineer 2 soorten hout

Ook een goede tip is om bij het pizza bakken te werken met 2 soorten hout, bijvoorbeeld es/eik in combinatie met beuk of esdoorn.

De soort die het minst snel brandt gebruik je om je oven op te stoken. Als de oven op temperatuur is, houd je met een blok es of eik je vuur mooi gelijkmatig aan de gang.

Merk je op enig moment dat je pizzaoven wat afkoelt, dan kan je met (kleine stukken) beuk of es ervoor zorgen dat de temperatuur weer mooi oploopt. Omdat deze soorten dus wat sneller branden dan eik of essen heb je sneller weer wat nieuwe warmte in de oven.

Let met alle houtsoorten ieder geval altijd op het volgende:

 • het hout moet goed droog zijn (maximaal 20% vocht, beter is 15% of nog minder)
 • let er ook op dat het hout onbehandeld een schoon is. Dus geen resten hars, lijm, verf, etc. want die hebben bij verbranding invloed op de smaak van je pizza. En gezond is dat zeker niet.

Voor eikenhout geldt in ieder geval dat het echt goed gedroogd moet zijn voor je het stookt. Eik heeft van nature een wat hoger gehalte aan tannine (looizuur) dan andere houtsoorten. Als je dit hout te ‘nat’ stookt of het vuur is niet heet genoeg, dan kunnen de zuren problemen geven.

briketten voor pizzaovenBriketten

Onder de naam Il Faggetto zijn er tegenwoordig ook briketten te koop, die kunnen worden gebruikt voor het opstoken van een pizzaoven. De briketten zijn gemaakt van beukenhout. Vooralsnog worden de briketten  met name in professionele pizzeria’s gebruikt, in de wat grotere houtovens.

Houtpellets voor pizzaoven

Voor de thuispizzabakker zijn er tegenwoordig ook verschillende modellen compacte pizzaoventjes te koop die je opstookt met houtpellets. Zoals de Ooni Fyra.

De wereld van de houtpellets is omvangrijk, met heel veel aanbod. Je vindt houtpellets in de dierenwinkel als vulling voor de kattenbak en onder andere bij de bouwmarkt voor het opstoken van haarden en pelletkachels. Niet alle pellets zijn echter geschikt om pizza mee te bakken.

pellets voor pizzaovenHet belangrijkste waar je op moet letten is dat de verpakking duidelijk aangeeft dat de pellets geschikt zijn voor pelletpizzaoven, bbq of voor de bereiding van voeding. In dat geval mag je er namelijk op vertrouwen dat er schoon, niet vervuild hout is gebruikt om de pellets te maken.

Houtpellets zijn er in verschillende soorten. De meest voorkomende zijn pellets van eikenhout of van pellets van beukenhout. Voor pizzaovens zijn beide soorten geschikt.

Aanmaakwokkels

Nog een paar laatste tips, voor het aanmaken van je vuur:aanmaakwokkels

 • gebruik liever geen papier of oude krant voor het aanmaken van je vuur, dat geeft veel asresten die alle kanten op waaien in je oven
 • vermijd de witte chemische aanmaakblokjes
 • gebruik je aanmaakblokjes, neem dan de bruine variant
 • nog makkelijker zijn deze aanmaakwokkels. Ze vatten snel vlam, je vuur is snel aan de gang (met minder rook) en de houtwol vergaat helemaal tijdens het opbranden.

Met welke houtsoorten stook jij eigenlijk het liefst jouw pizzaoven op?

Laat hieronder even een reactie achter als jij nog houttips hebt, je helpt alle mede-pizzabakkers enorm met jouw ervaring.

Laatste update van dit artikel: 12.03.2021