De redactie van het tijdschrift De Smaak van Italië heeft iets heel moois uitgegeven: de restaurantgids Italia A Tavola. Deze gids, editie 2013 (volgend jaar komt er weer een nieuwe) bevat een overzicht van 159 betere Italiaanse restaurants in Nederland. De redactie van De Smaak heeft ze geselecteerd uit ruim duizend Nederlandse restaurants waar je Italiaans kan eten.

A Tavola, Italiaanse restaurantsgids (editie 2013)

Italiaanse keuken

Italiaans eten en een Italiaans restaurant zijn volgens Smaak-uitgever Marcel Molenbeek niet per se twee handen op één buik: 'Kwaliteit lijkt vaak meer te zijn afgestemd op de Nederlandse smaak dan op de Italiaanse keuken. A Tavola geeft je een duidelijk beeld waar je echt goed Italiaans kunt eten.'

Menuprijs en wijnkaart
Naast de adres- en contactgegevens, openingstijden en de betaalmogelijkheden is per restaurant de gemiddelde menuprijs opgenomen in de gids, samen met informatie over de wijnkaart en de kosten van een glas of fles huiswijn. De specialiteit van het betreffende restaurant staat vermeld, aangevuld met korte achtergrondinformatie over het restaurant en de naam van de chef, gastheer en sommelier. De geselecteerde restaurants worden overzichtelijk en per provincie gepresenteerd. Als kleine bonus heeft de redactie per regio ook de adressen opgenomen van een aantal Italiaanse delicatessen-, ijs- en wijnwinkels.

Keurmerk of 'tempeltje'
Italiaanse restaurants, die aan zeer strenge eisen voldoen, mogen het internationale keurmerk Marchio Ospitalità Italiana voeren. Ook dit staat bij de betreffende restaurants vermeld, net als de ´tempeltjes´ die een restaurant uitgereikt heeft gekregen van de AIdC: de Accademia Italiana della cucina.

Fraai overzicht aan kwalitatieve Italiaanse restaurants

Kortom, A Tavola biedt een zeer smakelijk overzicht aan kwalitatieve Italiaanse restaurants in ons land. Wel is er wat mij betreft één kleine maar aan de gids: de redactie van De Smaak maakt – jammer genoeg – niet helemaal duidelijk hoe zij tot haar keus van de restaurants is gekomen. Welke criteria worden gehanteerd? Datzelfde geldt eigenlijk voor de bronzen, zilveren en gouden A Tavola-awards die de redactie aan de restaurants toebedeelt. Het is voor de lezer niet te achterhalen waarin een ´gouden chef´ zich onderscheidt van een zilveren collega. In het voorwoord, zegt uitgever Marcel Molenbeek kort iets over het keuzeproces, namelijk: 'onze eigen ervaring, aangevuld met waarderingen van consumenten en professionals en de bevindingen van het team van het internationale kwaliteitskeurmerk Marchio Ospitalità Italiana.'

Bekroonde Italiaanse restaurants

Saskia Balmaekers, redacteur bij De Smaak van Italië, licht de keuze desgevraagd nader toe: 'De indeling in goud, zilver en brons hebben we als redactie zelf gedaan, dus los van het Marchio Ospitalità en de Accademia Italiana della cucina. Niet elk restaurant dat door een van beide of door beide bekroond is, kreeg automatisch goud. Daarvoor hebben we eigen criteria, die we niet prijsgeven aangezien we volgend jaar wederom een ronde doen voor een nieuwe gids. Een aantal restaurants belde al met de vraag: wat moeten we doen voor goud? Maar zo gemakkelijk is het natuurlijk niet, zeker niet als we komende ronde minder incognito kunnen proeven. We moeten er echt zeker van zijn dat ze een natuurlijke prestatie leveren, in die zin dat ook andere gasten gegarandeerd dezelfde service, hetzelfde niveau eten etc krijgen.'

[Bestel A Tavola]