Als je naar Rome gaat en zin hebt om het echte Italië te proeven, ga dan eens pizza eten in een van de beste pizzeria’s van Rome’s. De Romeinse pizzeria’s zijn over het algemeen levendig (sommigen ronduit druk) en lawaaiig. En dat maakt ze precies zo leuk.

De beste pizzeria’s van Rome

Eigenlijk is het ondoenlijk om een lijst te maken met de beste pizzeria’s van Rome. De keus is daarvoor simpelweg te groot. En in heel veel pizzeria’s worden gewoon hele goede houtovenpizza’s geserveerd. Toch zijn er wel enkele zaken die intussen een reputatie hebben opgebouwd. Een overzicht – in willekeurige volgorde – van enkele ‘hotspots’:

Sforno
Vlakbij het zuidwestelijke eindpunt van  de Metro A bevindt zich deze pizzeria, die volgens de meeste kenners wordt gezien als de beste van de Italiaanse hoofdstad. De pizza’s hebben een dikke rand en een elastische dunne bodem, net zoals de Napolitaanse oerpizza. Via Statilio Ottalo 110-116.

Antico Forno Roscioli
Drie generaties Roscioli’s maken al sinds jaar en dag het beste brood van de stad. Hun pizza bianca, een soort Romeins plat brood met olijfolie, is een favoriet van iedereen in de wijde omtrek. Via dei Chiavari 21.

Forno Campo de’ Fiori
Vlakbij Roscioli bevindt zich dit historische adresje, dat overigens door een andere tak van de Roscioli wordt bestierd. Een heus familieimperium dus. De buren zijn er niet over uit welke de lekkerste is: de knapperige pizza bianca of de dunne pizza rossa met overheerlijke tomatensaus, maar ze zijn het er wel over eens dat dit het beste adres van de stad is. Piazza Campo de’ Fiori.

Pizzeria rome "la gatta"La Gatta Mangiona
Dit lijkt op het eerste gezicht een doorsnee pizzeria, maar schijn bedriegt: hier wordt geschiedenis geschreven door pizza’s te maken met uitgekiende smaakcontrasten. Het is wachten op de eerste michelinster. Via F Oznanam 30-32.

Da Remo
Hier vind je de pizza zoals die bedoeld is: gemaakt in een houtoven, flinterdun, knapperis en met slechts weinig ingrediënten. Weer er wel vroeg bij, als je na achten aankomt kun je aansluiten in een lange rij. Piazza Santa Maria della Liberatrice 44.

Pizzeria Da Baffetto
Meestal een flinke rij wachtenden voor de deur. Na je pizza kan je ook niet erg lang blijven zitten om na te tafelen, de volgende klanten staan immers al te wachten. Via del Governo Vecchio 114, vlakbij Piazza Navona

Pizzeria Da Ricci Rome

Antica pizzeria fratelli Da Ricci

www.anticapizzeriaricciroma.com/

Adres: Via Genova 32

Bijzonderheden: Een van de oudste pizzeria’s van Rome (sinds 1888); begon ooit als enoteca; je krijgt hier – in tegenstelling tot veel andere Romeinse pizzeria’s – geen flinterdunne knisperende pizza, maar een pizza Napolitaanse stijl met een wat dikke korst.

Pizzaria Dar Poeta Rome

Dar Poeta

Adres: Vicolo del Bologna 45

Bijzonderheden: de pizzeria zit een beetje verstopt in een zijstraatje van de wijk Trastevere. De pizzeria staat vooral bekend om haar unieke calzone met nutella en ricotta.

Pizzaria Panattoni Rome

Panattoni

Adres: Viale Trastevere 53

Bijzonderheden: Je kan hier binnen en buiten eten, vooral in de zomer staat er hier meestal een flinke rij gasten te wachten

 

Als je bij deze 5 pizzeria’s nog niet genoeg pizza hebt gegeten, dan kan je ook nog naar:

  • Il Leoncino
  • La Montecarlo
  • Ivo
  • Sforza
  • La Fucina