Waar de Duitser algemeen bekend staan om hun degelijkheid daar zijn de Italianen toch meer de blitse haantjes. Zo straalt de vurigheid en de passie van de Italianen ook af in het design van hun auto’s. Iedereen kent de bekende luxe extravagante automerken die Italië uitstralen zoals Ferrari, Lamborghini en Maserati. Onder dit segment bevind zich een ander automerk voor de fijnproever namelijk de Alfa Romeo.

Alfa Romeo

Het gevoel van Italië en degelijkheid in een auto

Italiaanse auto’s roepen het typische gevoel van pasta, romantiek en een vleugje showelement op. Natuurlijk, is de snelheid, het uiterlijk en het design belangrijk. Het design en de kleursamenstelling is nog steeds een speerpunt van de vele Italiaanse autofabrieken. Liefhebbers van mooie spullen zullen daarom de voorkeur voor het Italië-gevoel in de auto niet snel afzweren.

Desondanks kampte de Italiaanse automerken in het verleden wel eens met storingen en gebreken. In een maatschappij waar duurzaamheid een steeds centralere positie inneemt is dit natuurlijk funest voor het imago van een merk. De Alfa Romeo was één van de weinige Italiaanse auto’s die degelijkheid als een minieme kernwaarde had.

Italiaanse auto’s in het Nederlandse straatbeeld

Ondanks de propositie van het Italiaanse gevoel en degelijkheid neemt het aantal Alfa Romeo’s in het Nederlandse straatbeeld al jarenlang af. Na een piek in de laatste jaren van de 20ste eeuw verminderde het aantal auto’s van Italiaanse origine van 9.650 in 1999 tot slechts 1.633 (cijfers: Autoweek.nl). De terugloop van de verkoop is grotendeels te verklaren aan de hand van twee factoren. Ten eerste natuurlijk de economische crisis, de consument had simpelweg geen geld meer voor de auto’s van het luxere segment. Tevens was het eerdere genoemde probleem met de degelijkheid en betrouwbaarheid een factor die de verkoopcijfers van deze Italiaanse bak omlaag haalden.

Desondanks is er licht aan de horizon, het gaat beter met de economie en het Italiaanse automerk richt zich steeds meer op degelijkheid en betrouwbaarheid. De fabriek achter de Alfa Romeo (Fiat) richt zich steeds meer en meer op milieuvriendelijkheid en probeert de uitstoot van zijn auto’s ver onder het Europese gemiddelde te krijgen. Tevens werken de verschillende Fiat merken steeds meer samen met Internationale spelers wat de kwaliteit en degelijkheid van de Alfa Romeo’s sterk heeft verbeterd. Men kan concluderen dat ondanks het huidige zware vaarwater de Italiaanse auto een comeback aan het maken is.

Informatie verstrekt door www.BesteOnderdelen.NL