Een van de grote werken uit de Italiaanse Renaissance, de Paradijspoort van het Baptisterium di San Giovanni in Florence van Lorenzo Ghiberti uit 1425, heeft een restuaratie achter de rug die in totaal maar liefst 27 jaar heeft geduurd. Vanaf 8 september dit jaar is de originele gerestaureerde poort te zien in het Museo dell'Opera del Duomo.

De Paradijspoort van Lorenzo Ghiberti uit 1425, in Florence

De Paradijspoort van Lorenzo Ghiberti uit 1425, in Florence. Foto: Ricardo Andre Frantz

Paradijspoort

Het was Michelangelo die bij het aanschouwen van het werk van Ghiberti de naam Porta del Paradiso (Paradijspoort) aan de oostelijke deur van het Baptisterium gaf. De oostelijke deur bevat tien panelen die taferelen uit het Oude Testament uitbeelden. De tien Bijbelse taferelen bekijk je van van links naar rechts en van boven naar onder. De rand van beide kaders is versierd met elk 24 nissen die kleine afbeeldingen bevatten van de profeten, profetessen en andere Bijbelse figuren. Hiertussen bevinden zich 24 'ogen' met hoofden. Deze hoofden zijn afbeeldingen van andere kunstenaars uit die tijd en helpers van Ghiberti.

Museo Dell' Opera del Duomo

Vanwege de langdurige blootstelling aan weer en wind en de verwoesting door de watervloed van de Arno, die zes panelen van de deur afrukte (later werden ze weer op hun plaats geschroefd), werden de originele panelen verwijderd en gerepareerd. Tegenwoordig bevinden ze zich in het Museo Dell' Opera del Duomo. De huidige oostelijke deur van het Baptisterium is een kopie uit 1990 van het originele afgietsel door Lorenzo Ghiberti uit 1425. Ghiberti werkte een kleine 30 jaar aan zijn meesterwerk.