De Pizza Napoletana zorgt – zowel in Italië als daarbuiten – voor flinke spraakverwarring. Het lijkt namelijk zo logisch dat Napoletana verwijst naar Napels als de bakermat van de pizza. Maar de Pizza Napoletana is geen Napolitaanse, maar een Romeinse pizza. Met ansjovis, mozzarella en kappertjes als beleg.
De juiste spelling is in het Italiaans trouwens Napoletana en dus niet Napolitana. Dat laatste is Spaans :-)
Recept Pizza Napoletana
Voor het pizzadeeg voor deze Pizza Klassieker kan je gebruik maken van ons pizzadeeg basisrecept. Het maakt niet uit hoeveel pizza’s jij wilt gaan bakken, ons basisrecept werkt altijd.
Voor het beleggen van deze Pizza Napoletana heb je nodig:
- tomatensaus van gepelde tomaten uit blik. Check ook dit blogje over hoe je de tomatensaus maakt.
- mozzarella
- ansjovis
- kappertjes
Heb je na deze pizza nog niet genoeg gegeten? Check dan ook zeker even ons blogje met recepten voor 15 Italiaanse pizza-klassiekers.
Pizza Napoletana is geen Napolitaanse pizza
De steden Napels en Rome hebben allebei een heel eigen pizzacultuur. Met allebei ook een grote groep fans die zweert bij hun favoriet: de dunne, knapperige Romeinse pizza of de ‘zachtere’ Napolitaanse pizza met grote luchtige rand.
Check zeker ook even ons blogje over de verschillen tussen een Romeinse en een Napolitaanse pizza als je het leuk vindt om wat meer te weten te komen over de stijlverschillen.
De Napolitanen zijn sowieso wat strikter in de leer dan de Romeinen. Volgens de Napolitanen bestaan er eigenlijk maar twee pizza’s: de Margherita en de Marinara. Dat zijn de twee officiële Napolitaanse pizza’s. Er zit in Napels ook nooit olijfolie in het deeg. In Rome vaak wel.
Napels heeft ook een officieel vastgelegd recept voor Napolitaans pizzadeeg. Napolitaanse pizzabakkers houden zich aan de richtlijnen die hun pizzavereniging AVPN heeft opgesteld. In ruil mogen ze een herkenbaar bord aan de gevel hangen. Zo weet de bezoeker precies dat hij een traditionele Napolitaanse pizza voorgezet krijgt. Een Napolitaanse pizza herken je trouwens aan de hand van deze kenmerken.
De Romeinen hebben geen ‘officieel’ recept zoals in Napels.
De Romeinse pizzabakkers zijn wat vrijer in het gebruik van hun ingrediënten voor het deeg en toppings. Wel zijn er een aantal pizza’s die je overal opde kaart ziet staan. In Rome (en in de regio Lazio waar Rome onder valt) is de Pizza Napoletana een van de klassiekers.
De Pizza Napoletana wordt gemaakt met tomaat, mozzarella, ansjovis en kappertjes. Kookboeken met verhalen over de traditionele Romeinse keuken vermelden dat de Pizza Napoletana ook gesnipperde basilicum, pecorino en peper hoort te bevatten.
Nog even terug naar de spraakverwarring. Wat in In Rome en Lazio de Pizza Napoletana heet, wordt in Napels juist aangeduid als de Pizza Romana.
Slices pizza in Rome
Een ander verschil tussen Napels en Rome als het gaat om pizza, is de manier waarop de pizza wordt gebakken en verkocht. In Rome wordt de pizza dikwijls gebakken in ronde of rechthoekeige metalen pannen. In Rome kan je vaak zelf bepalen hoe groot je jouw stuk pizza wil hebben. Het stuk pizza wordt afgesneden (of geknipt met een pizzaschaar) en op gewicht aan je verkocht. Niet alleen pizzeria’s bieden de pizza op deze manier aan, ook veel bakkers verkopen pizza per slice/stuk.
Wil je een keer pizza eten in Rome? Check dan zeker ook even ons artikel met de beste pizzeria’s van Rome.