Als je de Italiaanse regio Umbrië in één woord zou moeten beschrijven, dan is 'natuurschoon' wel een hele aardige beschrijving van wat Umbrië allemaal te bieden heeft. Omdat de natuur voor veel mensen de reden is om Umbrië te bezoeken, geven we in dit blogje een korte rondleiding door het overweldigende natuurschoon van de regio. 

Assisi

Het pelgrimsoord Assisi, in Umbrie, Italie. Foto Chris Yunker

Steden in Umbrië

Als je Umbrië voor het eerst bezoekt, bijvoorbeeld via een autorondreis Italië, dan zijn de steden Assisi, Orvieto, Perugia, Spoleto en Todi een mooi eerste doel. Als je meer tijd hebt, dan zijn de plaatsen Gubbio, Bevagna en Montefalco zeer de moeite waard.

De natuur van Umbrië

Umbrië is een hele groene regio. Het landschap is glooiend en de hellingen staan vol met olijfbomen. Umbrië heeft een groot meer (Lago di Trasimeno), de grootste waterval van Italië en de regio herbergt een van de ruigste delen van de Apennijnen: de Monte Sibillini.

Lago Trasimeno

Lago Trasimeno gezien vanuit Castiglione del Lago. Foto: Sonia Fantoli

Lago Trasimeno

Het Lago Trasimeno ligt ongeveer 15 kilometer ten westen van Perugia. Het heeft een oppervlakte van 128 vierkante kilometer en is daarma, na het Gardameer, Lago Maggiore en Comomeer, het grootste meer van Italië.

3 eilandjes
In het meer liggen drie eilandjes: Isola Maggiore, Isola Minore en Isola Polvese. De grootste plaats aan het meer is Castiglione del Lago. Het stadje ligt op een kalkrots, die hoog uittorent boven het meer.

Waterval Umbrië

Zo'n 8 kilometer ten oosten van het stadje Terni ligt de waterval Cascata della Marmore. De waterval is niet natuurlijk ontstaan, maar is een gevolg van menselijk ingrijpen. In de Romeinse tijd werd het riviertje de Velino, een zijtak van de Tiber, verlegd omdat het dikwijls overstroomde.

Piano Grande

In het zuid-oosten van Umbrië, in de omgeving van het stadje Norcia, ligt de Piano Grande, een hoogvlakte van zo'n 20 vierkante kilometer, die uitzicht biedt op de Monti Sibillini. De hoogste top is Monte Vettore op 2475 meter hoogte. Vanuit Norcia is de route naar het wintersportplaatsje Forca Canapine heel mooi. Je klimt van 500 naar 1541 meter. Een andere mooie route is de weg naar het dorpje Castelluccio (1450 meter) waarbij je op een bepaald moment de Piano Grande oversteekt.

Piano Grande, Umbrie

Piano Grande, gezien vanuit Castelluccio. Foto: pizzodisevo