De Gouden Formule voor Perfect Gerezen Pizzadeeg heeft alles te maken met “temperatuur”. Met de tool op deze pagina kan je eenvoudig de juiste deegtemperatuur berekenen. Vul de temperatuur in van jouw pizzadeeg-ingrediënten en onze tool geeft jou de juiste temperatuur dat jouw water zou moeten zijn.

Deegtemperatuur berekenen

Als je pizzadeeg heb gekneed, dan heb je altijd twee opties:
  1. je laat jouw deeg rijpen in de koelkast,
  2. of je laat jouw deeg buiten de koelkast rijpen & rijzen.

De tweede optie is de meest ambachtelijke manier van deeg maken.

Want de wereld buiten de koelkast is iedere dag anders. Soms is het 30 graden, soms maar 15. Als pizzabakker moet je hier iets mee.

Doe je dat niet, dan ben je overgeleverd aan de Weergoden. En dat leidt meestal tot Onvoorspelbaar Deeg.

Voor een juiste rijping/rijzing in de omgevingstemperatuur, moet de temperatuur van je deeg tussen de 19 en 25 graden Celsius liggen als je klaar bent met kneden:

  • tussen de 19 en 21 graden in de zomer,
  • tussen 21 en 23 graden in de lente en de herfst,
  • en tussen de 23 en 25 graden in de winter.

Check het de volgende keer maar eens met een kerntemperatuurmeter.

Meten is weten, pizzabakker. En weten geeft je simpelweg meer controle over jouw proces. Je deeg wordt voorspelbaarder, beter.

Om op de juiste deegtemperatuur uit te komen moet je, voordat je gaat kneden, de temperatuur van jouw ingrediënten een beetje tweaken.

Gebruik onderstaande tool, dan maken we het je gemakkelijk.