Ik had echt goed om me heen gekeken (echt waar). In de wijde omgeving was geen parkeermeter te bekennen. En ook geen bord langs de weg met de plaatselijke parkeerinstructies, zoals je zo vaak ziet in Italiaanse straten of bij pleinen. Er waren wel duidelijke parkeervakken. Al met al leek de Via Deffenu in Nuore (op Sardinië) me dus een prima plek om onze Italiaanse huurauto even te parkeren.

Parkeren op Sardinie (Italie)

Parkeerboete

Toen we terug kwamen uit het stadje, zat er een mooi roze papiertje onder de ruitenwisser. Een parkeerbon? Het ingevulde nummer op de bon was inderdaad ons nummerbord. Geen grap dus. De agent die hem had uitgeschreven, was niet meer in de buurt. Dan maar even de toevallig passerende agent aanspreken. Goed, we hadden dus bij een tabacchi een parkeerkaart moeten kopen om achter de voorruit te leggen. Je moet het maar weten… En van clementie was – met een Italiaans nummerbord – deze keer vanzelfsprekend geen sprake. Ook Italianen behoren de plaatselijke parkeergebruiken te kennen. 

Parkeren in Italië: zo zit het

Leerzaam is zo'n boete wel, want ik heb even uitgezocht hoe je, zonder borden of parkeerautomaat, toch kan weten dat parkeren al dan niet betaald is. Een goede aanwijzing hiervoor blijkt de kleur streep van het parkeervak. In Italië is een plek met een witte streep echt gratis. Verder zijn er zones waar je met een parkeerschrijf een uur (gratis) mag staan. Dit staat aangegeven op een bord.

Parkeren in Italie

Verzekering tegen boetes

De beste verzekering om in Italië parkeerboetes te voorkomen is de volgende: heeft het parkeervak een blauwe of gele streep, dan moet je betalen om te kunnen parkeren. Dat wil dus niet zeggen dat er ook altijd een parkeerautomaat in de buurt is. Ga dan bij een tabakswinkel of krantenkiosk op zoek naar een parkeerkaart. Die kaartjes zijn overigens vaak alleen te gebruiken in de gemeente waar je de parkeerkaart aanschaft. Krijg je toch onverhoopt een bekeuring, dan kan je die in Italië op het postkantoor betalen.

Reisverzekering

En nee, verkeersboetes worden niet vergoed door de reisverzekering. Al zijn er natuurlijk tal van andere zaken die wél verzekerd zijn, bijvoorbeeld via de ING reisverzekering.