Hou jij van een dunne, krokante pizza? Dan ben je zeker niet de enige. De ‘Romeinse’ stijl pizza is bij veel pizzaliefhebbers dé absolute favoriet. Daarom zetten we hier 5 manieren en technieken voor je op een rij waarmee je jouw pizza écht dun en krokant krijgt.
Het mooie van pizza bakken is dat er altijd meerdere wegen naar Rome zijn. Je hebt als pizzabakker altijd meerdere opties om op het gewenste eindpunt uit te komen. Om dit te bewijzen, nemen we vandaag de dunne, krokante Romeinse pizza eens wat verder onder de loep. Wat kan je allemaal doen om jouw pizza écht dun en krokant te krijgen?
#1 – Pizzadeeg met minder water
Water is in pizzadeeg hét ingrediënt waar je jouw gewenste eindresultaat flink mee kan beïnvloeden. De hoeveelheid water in jouw deeg bepaalt voor een groot deel of jouw pizza zacht of juist krokant uit de oven komt.
Meer water levert een “natter” deeg op en daarmee een zachtere pizza.
Met minder water maak je een “stugger” deeg, dat levert in de regel een krokantere pizza op.
Voor een dunne, krokante pizza kan je de hydratatie van jouw deeg dus verlagen. Wil je graag weten wat we met de “hydratatie” bedoelen, check dan even ons basisrecept voor pizzadeeg, daar leggen we dit verder uit.
Voor een krokante pizza ligt de hydratatie grofweg ergens tussen de 53% en 60%. Maar dan ben je er nog niet helemaal…want ook hoe je jouw pizza bakt is van invloed op het eindresultaat. Zie het volgende punt.
#2 – Verleng de baktijd van jouw pizza
Iedere pizzastijl vraagt om haar eigen manier van bakken. Napolitaanse pizza bak je heel kort in een hele hete oven. De Romeinse pizza ligt over het algemeen wat langer in de oven en wordt ook op een lagere temperatuur gebakken.
Omdat iedere oven anders is, is het voor jou de uitdaging om jouw hydratatie af te stemmen op jouw oven en baktijd. Als uitgangspunt kunnen we je meegeven dat hoe langer de pizza in de oven ligt, hoe krokanter het resultaat. Maar let op: té lang bakken is ook weer niet goed, want dan droogt je deeg uit en wordt het zo hard als een cracker.
Stel: je maakt 2 identieke bolletjes deeg met een hydratatie van 60%.
1 bolletje bak je af in een houtoven op 450 graden. Het andere bolletje bak je af op 240 graden in een elektrische keukenoven.
Resultaat: bolletje #1 zal een Napolitaanse pizza opleveren, bolletje #2 meer een krokante Romeinse pizza.
#3 – Voeg semola toe aan je deeg
We begonnen dit blogje dat er voor pizzabakkers altijd meerdere wegen naar Rome zijn. Bij tip #1 hebben we laten zien dat de hoeveelheid water heel belapend is voro de krokantheid van je deeg.
Maar er is, naast het spelen met de hydratatie, nog een mooie truc om jouw deeg krokanter te krijgen.
Als je normaal gesproken deeg maakt met 100% 00-bloem, dan kan je eens 10% tot 15% van de 00-bloem vervangen door semola. De rest van je recept laat je ongewijzigd. Het resultaat: een krokantere pizza.
#4 – Voeg olie tot aan jouw pizzadeeg
Als je jouw pizza’s in een elektrische oven bakt, op een niet al te hete temperatuur (tot circa 375 graden), dan kan je 1% tot 3% olie toevoegen aan jouw deeg. Je kan olijfolie gebruiken, maar bijvoorbeeld ook pindaolie. Dit zorgt voor een wat brossere pizza. Bak je op hele hoge temperaturen? Dan kan je beter geen olie aan jouw deeg toevoegen.
#5 – Je deeg stretchen
Je kan alle bovenstaande tips opvolgen en dan nog steeds geen dunne, krokante pizza uit jouw oven toveren. Vaak heeft dit dan te maken met de manier waarop het deeg gestretched wordt. Maak je jouw pizzabodem niet dun genoeg, dan wordt jouw pizza misschien wel niet zo dun en krokant als jij gehoopt had.
En nee, je hebt niet per se een deegroller nodig om een dunne bodem te krijgen. Met wat oefening is het ook echt mogelijk om het deeg helemaal met jouw handen te stretchen tot het gewenste eindresultaat. YouTube staat vol met leuke fimpjes hierover.