Ik had nog één bolletje pizzadeeg bewaard. Daar ging ik een toetje mee maken: pizza met chocolade. Maar er ging iets niet helemaal goed…

Mislukt pizzadeeg

Er zijn tal van redenen waardoor een zelfgemaakte pizza soms mislukt. Het kan al misgaan bij het maken van het deeg:

  • gist vergeten
  • verkeerde verhouding tussen bloem /en semola (griesmeel)
  • het deeg heeft niet lang genoeg gerezen
  • het deeg is te klef (teveel water toegevoegd)

Ook tijdens het bakken kan je de pizza laten slagen, maar ook mislukken:

  • te kort bakken, waardoor het deeg zacht en niet gaar is
  • te lang bakken, met zwarte korsten als gevolg
  • een zwarte onderkant van de pizza door achtergebleven ingrediënten in je (hout)oven
  • te veel beleg gebruikt (zoals verse tomaten) waardoor de pizza klef wordt

Lucht in het deeg

In mijn geval ging er wat mis bij het bewerken van het deeg. Na het bakken had ik een volledig met lucht gevulde deegballon:

Mislukt pizzadeeg: teveel lucht in het deeg

Wat ging er mis?

Voor het maken van een pizza met chocolade bak je alleen de bodem. Na het bakken smeer je de chocoladepasta op het deeg met een (palet)mes. Als je de chocolade mee zou bakken in de oven, dan droogt die teveel uit.

In dit geval heb ik gewoon te gehaast gewerkt. Het laatste deegbolletje heb ik snel even met de deegroller platgewalst (foei!) en in de oven gelegd. Als je dan deze deegballon uit de oven haalt, dan is het wel duidelijk dat er nog teveel lucht in het deeg zat. Als je een gewone pizza maakt met beleg kom je daar soms nog wel mee weg. De ingrediënten drukken het deeg dan wel naar beneden. Maar zonder beleg had dit deeg vrij spel. Met een briljant mislukt pizzadeeg tot gevolg.