Is dit nou een hele schattige foto, of juist een hele wrede? Ik twijfel nog.

Fiat 500 in Rome, Italie

Rome, 31-03-2011. In de wijk Trastevere wordt deze Fiat 500 gerestaureerd. Foto: Rob Huibers/Hollandse Hoogte

Fiat 500

Van de wrede kant bekeken zie ik een bestuurder voor me die, in hartje Rome, bij een zorgvuldig uitgekozen stoplicht onaangekondigd tot stoppen wordt gedwongen door twee mannen met intenties. Na vriendelijke ('Het is voor iedereen het beste als u nu uitstapt'), doch dringende woorden (stoplichten wachten niet met op groen springen) wordt de bestuurder uit zijn voertuig gesleurd en op het trottoir gemikt. De twee mannen scheuren met het voertuig weg richting hun intenties.

De bestuurder moet iets goed in zijn oren knopen
In een afgelegen en ommuurde werkplaats, afgeschermd van het straatleven, wordt deze Fiat ontdaan van zijn waardigheid. De bestuurder moet iets goed in zijn oren knopen. Hij had de boodschap al eens eerder gekregen, maar toen blijkbaar niet goed genoeg begrepen. Dat zal deze keer wel lukken.

Ontneem een auto zijn koplampen en wat overblijft ziet er meteen al naargeestig uit. Alsof je de ogen zijn uitgestoken. Een oude mafiatruc. Verwijder de glanzende huid en je gaat vanzelf vrezen voor je leven.
Maar dan? Was het de bedoeling om het voertuig in deze staat weer voor de deur van de eigenaar te parkeren? De banden zitten er nog op. Of is deze foto gemaakt om naar de eigenaar te mailen? Vast niet. Mannen met intenties opereren het liefst offline.

Het duurt niet lang meer, of deze Fiat wordt (samen met zijn eigenaar) op straat weer nagefloten

Nee, we moeten dit toch maar van de schattige kant bekijken. Dan zie je opeens een echte liefhebber voor je, die zijn Fiat (zijn eerste liefde), eens lekker gaat vertroetelen. Het is mooi weer, alle onderdelen worden zorgvuldig gedemonteerd, gepoetst en liefdevol weer teruggezet. De wieldoppen glimmen als eerste weer.

Het heldere blauw was valer geworden
Na al die jaren in de felle Italiaanse zon, was er nog veel meer te doen. Het heldere blauw was valer geworden. Ook daar wordt aan gewerkt. Net als aan de liefdesdeukjes die door de jaren heen in het Italiaanse verkeer onvermijdelijk zijn opgelopen. Maar het duurt niet lang meer of deze Fiat wordt (samen met zijn eigenaar) op straat weer nagefloten.