In deze foto zit emotie. Je ziet niet alleen de verwoesting die de aardbeving op 20 mei jongstleden in het noorden van Italië heeft aangericht, je voelt hem ook.

Beschadigde Parmigiano-kazen na de aardbeving in Italie, mei 2012

Beschadigde kazen bij Parmigiano-producent La Cappelletta, als gevolg van de aardbeving in Italie

Beschadigde Parmigiano-kazen

Wat een drama. Alleen al in deze rijpingshal van Parmigiano-producent La Cappellata (gemeente San Possidonio, provincie Modena, in de regio Emilia Romagna) zijn de stellages met duizenden Parmigiano-kazen omgevallen als gevolg van de eerste uit de recente serie aardbeving die het noorden van Italië hebben getroffen.  De eerste beving alleen al, beschadigde naar schatting zo’n 300.000 Parmigiano-kazen. Die teller is intussen opgelopen naar 550.000 kazen die verloren dreigen te gaan. Omdat de kazen beschadigd zijn en het rijpingsproces daardoor onderbroken is, mogen ze niet meer als officiële Parmigiano verkocht worden. Deze foto geeft een indruk van die inmense hoeveelheden en de (financiële) gevolgen voor de kaasmakers.

In Italië is eten emotie

Maar ook om een andere reden ademt deze foto emotie. De Italianen hebben, in mijn ogen veel meer dan Nederlanders, respect voor eten. Dat begint bij de productie, maar is zelfs te merken aan het einde van de keten in de supermarkt. In Italië zal de cassière bij het afrekenen nooit een fles wijn tegen je tomaten aandrukken. Ook worden de etenswaren niet ‘gestapeld’ op de band (niet door de cassières, maar ook niet door de Italianen). Courgettebloemen bovenop de eieren die op hun beurt bovenop het vlees liggen, dat zal je in Italië niet zo snel zien (in tegenstelling tot Nederland, want hier duwen de kassamedewerkers maar wat graag de boodschappen nog even aan met het tussenschot van de opruimband). Dat respect voor eten is precies wat deze foto laat zien. Want ondanks de ravage doet de man zijn uiterste best om bij de inspectie van de schade niet met zijn gymschoenen op de kazen te gaan staan.

De Italianen hebben, veel meer dan Nederlanders, respect voor eten. 

Red een Parmigiano-kaas

Deze foto vraagt er gewoon om de Italiaanse kaasboeren te ondersteunen. Twee Nederlanders hebben intussen een hele mooie actie op touw gezet om in Italië een flinke hoeveelheid Parmigiano op te kopen en zo de boeren te helpen. Hun actie Red een kaas heeft op dit moment als ruim 3.800 inschrijvingen opgeleverd. De deal: je legt 25 euro in, waarvoor je in ruil 1,5 kilo kaas krijgt uit het aardbevingsgebied.