De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft 125.000 dollar geïnvesteerd in…pizza! NASA gaf dit bedrag aan het bedrijf SMRC met als opdracht: ontwikkel een 3D-printer waarmee je pizza kan printen. Nee, geen plaatje van een pizza. Een echte pizza. In 3D.

Een pizza printen in 3D

Intussen heeft het bedrijf een prototype van de pizza printer ontwikkeld en gepresenteerd. Op het filmpje zie je het apparaat een pizza printen. Dat wil zeggen: er wordt laag voor laag een pizza opgebouwd aan de hand van enkele ingrediënten. De printer print als eerste een laagje deeg, gemaakt van een voorraad eenvoudige en niet-bederfelijke ingrediënten. Op dat laagje deeg wordt de saus geprint, in dit geval ketchup. Daarna volgt een laagje roomkaas. De pizza wordt gebakken op de verwarme ondergrond.

De kunst zal toch zijn om de smaak van een ‘echte’ pizza zo goed als mogelijk na te bootsen. Met ook iets betere ingrediënten dan ketchup. Deze pizzaprinttechniek zit nu nog in de vroege testfase. Het idee achter de printer is om in de toekomst astronauten hun voedsel te laten printen. Een tamelijk revolutionair idee. Maar ja, wie wil er weken zonder pizza? Ook al ben je in hogere sferen :-)