De Italianen hebben ons al lekker gemaakt met hun prosecco en wie weet gaat dat deze zomer ook gebeuren met het zomerse aperitief Aperol. Maar de Italianen hebben nog meer om van te genieten. Grappa bijvoorbeeld, een gedistilleerde alcoholische drank (alcoholpercentage tussen de 37,5 en 60 procent) die wordt gemaakt van de restanten die overblijven na het persen van druiven voor de bereiding van wijn. 

Caffè corretto

Grappa wordt in Italië veelal gedronken als digestief al kan je ook een caffè corretto bestellen (letterlijk: een gecorrigeerde koffie). Je krijgt dan koffie met een scheutje grappa. En als we Cesare Mazzetti mogen geloven, de president van Italië's Nationale Grappa Instituut, is de nieuwe trend in Italië om van grappa nu ook zomerse cocktails te maken.

Italiaanse grappa

De smaak van grappa hangt, net als bij wijn, af van de kwaliteit van de gebruikte druifsoort en de vaten waarin de grappa gerijpt wordt. Foto: Culinary Fool

Grappa-cocktail

  • 10-12 muntblaadjes
  • een eetlepel limoensap
  • suiker
  • sodawater
  • ijsklontjes
  • grappa

Doe de muntblaadjes samen met het limoensap en een schepje suiker (net zoveel als je lekker vindt) in een glas. Voeg hier het sodawater, de ijsklontjes en een goede scheut grappa aan toe en klaar is je zomerse grappa-cocktail.