Pizza maken is ambacht. Juist daarom zit een ongelukje soms in een klein hoekje. Maar niet ieder Pizza Ongeluk betekent ook automatisch dat jouw pizza niet meer te redden is. Sterker nog, er zijn vrijwel altijd Reddende Oplossingen voorhanden. Met de Pechulp op deze pagina (⛑️ EHPO) helpen we je om een aantal veelvoorkomende pizza probleempjes eenvoudig te fixen. Niemand (behalve jij) zal het merken…
Overrezen deeg
Iedere pizabakker loopt er minimaal 1 keer in zijn of haar carrière tegen aan: deeg dat overrezen is. Te herkennen aan ingezakte deegbollen met al dan niet gesprongen (grote) luchtbellen in je deeg. Het deeg plakt, stretcht niet makkelijk en scheurt snel als je er een bodem van wil maken.
⛑️ EHPO: je deegbolletje opnieuw opbollen. Je kan dit één keer straffeloos doen. Door het opnieuw opbollen geef je nieuwe energie aan het glutennetwerk in jouw deeg. Tip: probeer niet meteen na het opbollen een pizzabodem te maken, dat gaat vrijwel niet. Laat het deegbolletje eerst 30-40 minuten rusten zodat het eerst kan ontspannen van die stevige massage.
Je deeg rijst helemaal niet, of juist te snel
Je hebt soms van die dagen…Het ene moment is het buiten te koud (jas aan), het andere moment, als de zon even doorkomt, puf je van de hitte (jas weer uit). Ook pizzadeeg is erg gevoelig voor temperatuur. En met name schommelingen in de temperatuur. Je deeg rijst hierdoor te snel (bij warmte) of juist niet (bij kou).
⛑️ EHPO: kou en warmte zijn bij pizzabakken altijd communicerende vaten. Rijst je deeg onvoldoende, of niet snel genoeg? Voeg warmte toe. Verhuis je deeg naar een warmere plek. Rijst je deeg juist te snel, koel het dan af door het in een koele kelder te zetten of desnoods in de koelkast.
Wees creatief. Op de camping is het vaak warm, maar heb je waarschijnlijk geen koelkast waar een deegkrat is past. Leg in dat geval een koelelement tussen (of in de buurt van) je deeg. Heeft je deeg warmte nodig? Stapel dan een paar deegkratjes op elkaar en leg in de een een kruikje en in de ander je deeg.
Nooddeeg!
We kregen een keer een telefoontje van een pizzabakker. Hij had nog een uur of 5 te gaan tot zijn pizzeria de deuren zou openen. Zijn deeg, dat hij die ochtend had gemaakt, wilde maar niet rijzen. De gist bleek dood. Wat te doen!?
⛑️ EHPO: In dit soort kritieke situaties is er misschien geen 100% perfecte oplossing voor jouw probleem, maar er is wel altijd iets te fixen. In dit voorbeeld hanteerde de pizzabakker altijd een rijstijd van minimaal 8 uur voor zijn Napolitaanse deeg. Omdat er al wat uren waren verstreken die dag, was 8 uur rijstijd niet voor de hele batch deeg haalbaar.
Het beste wat je in zo’n geval kan doen is zo snel mogelijk een nieuwe batch deeg maken en deze gewoon een zo lang mogelijke rijstijd geven. Omdat er in een pizzeria aardig wat deeg doorheen gaat op een avond, heb je een altijd wat speelruimte. Je hebt niet al je deeg immers meteen aan het begin van de avond nodig. Dit principe geldt ook voor thuis. Als jij een gezellige pizzabakavond met vrienden hebt afgesproken, dan ben je snel 1 tot 2 uur verder tussen het eerste en laatste bolletje deeg.
Schat dus in hoeveel ‘overbruggingsdeeg’ je nodig hebt totdat je nieuwe batch deeg klaar is. Het overbruggingsdeeg maak je liefst met een minder sterke bloemsoort, bijvoorbeeld een W200, zodat het eerder klaar is dan je ‘normale’ deeg. Als je nog een uur of 4 tot 6 te gaan hebt, red je dat net. Om het proces iets te versnellen gebruik je iets meer gist en zorg ervoor dat je water niet te koud is. Je deegtemperatuur na het kneden is liefst iets warmer.
Heb je echt nog maar een paar uur tijd tot de eerste gasten komen? Neem dan een W150-170 (of patentbloem uit de supermarkt, we zeiden het al: niet alle oplossingen zijn 100% perfect) en voeg behalve meer gist ook een klein beetje suiker of honing toe om de gist te stimuleren. Het is misschien niet je beste deeg ooit, maar beter dan helemaal geen deeg.
Gist vergeten
Het overkomt iedere pizzabakker wel een keer in zijn of haar carrière: je vergeet de gist toe te voegen aan je deeg, waardoor je deeg niet rijst.
⛑️ EHPO: maak van je deegbolletjes flammkuchen. Of tortilla’s. Of, als je de tijd hebt: leg je deeg in de koeling om het daar te laten rusten. Liefst 24 uur, als het kan (ligt aan je bloem) langer. Drie tot 4 uur voor het pizzabakmoment haal je het deeg uit de koeling. Omdt er geen gist in het deeg zit, zullen je bolletjes niet zo mooi rijzen als wanneer je wel gist had toegevoegd. Maar het goede nieuws: door de lange rusttijd hebben de van nature aanwezige gisten (ze zijn er altijd en overal, zelfs in de lucht) je deeg hoogstwaarschijnlijk wel een klein zetje in de goede richting gegeven.
De ingrediënten rollen van je pizza
Een klassieker in de beginfase van je pizzabakcarrière: je schuift je pizza de oven in en de ingrediënten rollen zo van je pizza af op de bakvloer van je oven. Gevolg: rook en verbrandde ingrediënten.
⛑️ EHPO: Als je een houtoven hebt, kan je het beste je gehavende pizza zo goed als mogelijk afbakken. Alles wat van je pizza afgerold is laat je op de bakvloer liggen. Als de pizza klaar is, schuif je wat brandend hout of kooltjes bovenop de zwartgeblakerde plek op je bakvloer waar zojuist de kaas of andere toppings verbrand zijn. Laat het vuur een paar minuten hun werk doen en schuif de kooltjes dan weer terug. Borstel je bakvloer schoon en je bent weer good to go.
Gat in je deeg
Nog een klassieker: tijdens het stretchen van de pizzabodem scheurt je deeg.
⛑️ EHPO: Dit betekent gelukkig niet het einde voor je pizza. Deeg laat zich namelijk vrij makkelijk repareren. Pak ergens rondom de scheur je deeg vast tussen duim en wijsvinger. En til het deeg dan omhoog, alsof je een tafelkleed tussen duim en wijsvinger van de tafel optilt. Vouw het deeg over de scheur heen zodat deze bedekt is met een nieuw stuk deeg. Druk dit deeg voldoende aan dat de scheur gerepareerd blijft. Check hierna wel even of je deegbodem nog ‘los’ ligt op je werkblad. Anders krijg je ‘m straks na het beleggen niet op je schep.
Zwart verbrand deeg
Dit probleem ligt bij iedere nieuwe pizza weer op de loer. Je let even een tel niet op en voor je het weet heb je zwart geblakerd pizzadeeg. Of erger: een verbrande bodem.
⛑️ EHPO: als het zwart op de korst van je pizza zit, dan is de oplossing simpel: wegsnijden of eromheen eten. Zwart verbrand voedsel is namelijk echt niet goed voor je en dus geen aanrader.
Is je bodem verbrand en zwart? Dan is er maar 1 goede oplossing: een nieuwe pizza bakken. En er bij je nieuwe pizza voor zorgen dat 1.) je pizzasteen minder heet is, of 2.) je geen bloem, maismeel of semola onder je pizza hebt zitten als deze de oven in gaat.
Deeg Ongelukken voorkomen
In het kader van “Voorkomen is beter dan Genezen” hebben wij – Elkin & Stefan van italiëplein – een handige app ontwikkeld. Onze app helpt jou met het hele proces van deeg maken. Van de selectie van de juiste bloem, tot het bepalen van de juiste rijstijd van jouw deeg.
Super handig. En het voorkomt Onvoorziene Ongelukken.
Meer info en downloaden van onze app doe je op PerfectPizzaFlours.com
Ook leuk:
- onze pagina met een aantal Veelgemaakte pizza fouten
- verminder jouw pizzafouten, houd een pizzadagboek bij