eet proef en beleef toscaneIn het kookboek Eet, proef en beleef Toscane van de Italiaanse foodblogger Giulia Scarpaleggia staat een mooi recept voor geconserveerde tomaten. Met dit recept maak je van verse tomaten een prima basissaus voor jouw pizza’s. De saus blijft ook nog eens lang goed.

Giulia Scarpaleggia werkt in dit recept met San Marzano-tomaten, die in Italië veelvuldig gebruikt worden op de pizza en voor het maken van (pizza)saus. In Nederland zijn deze tomaten mischien niet overal heel makkelijk te krijgen, maar onmogelijk is het zeker niet. In de webshop van italieplein vind je bijvoorbeeld San Marzano tomaten in blik. Je kan de San Marzano (in het tomatanseizoen) krijgen bij sommige groothandels (bijvoorbeeld de Makro) of bij Italiaanse delicatessenwinkels.

En als je ze niet kan vinden, kan je ook andere tomaten gebruiken voor dit recept. Probeer dan wel tomaten te vinden met relatief veel vruchtvlees en weinig sap, zoals Roma-tomaten.

Geconserveerde tomaten

Ingrediënten:
Rijpe en gewassen san marzano-tomaten, basilicum

Bereiding:
Breng in een pan water aan de kook en doe de tomaten erbij (dat kan in etappes, afhankelijk van het aantal tomaten en de grootte van de pan). Breng het water weer aan de kook, haal de tomaten er na 2-3 minuten uit en leg ze op een schone doek.

Prik ze met een vork in en bind de doek dicht, zodat een zak ontstaat. Hang de zak ergens op, zodat al het vocht eruit kan open en knijp vaak. Als de tomaten na 2-3 uur hun vocht hebben afgestaan, werk je ze door de groentemolen op de fijnste stand. Doe de puree in gesteriliseerde potten of flessen en voeg een paar blaadjes basilicum toe.

Doe de potten in een grote, hoge pan, zet ze onder water en breng het aan de kook. Laat 20 minuten pruttelen en laat de potten in de pan afkoelen.

Op een droge, koele en donkere plaats is de puree vele maanden houdbaar.