Wilde je tot voor kort zelf glutenvrije pizza maken, dan was je min of meer aangewezen op de klant en klare voorverpakte glutenvrije pizzabodem uit de supermarkt.

De Italiaanse fabrikanten van pizzabloem, zoals Caputo en Le 5 Stagioni, hebben de laatste tijd echter niet stil gezeten. Zij hebben speciale glutenvrije mixen ontwikkeld waarmee je zelf thuis echt een uitstekende pizza kan bakken. Helemaal glutenvrij.

Op deze pagina help ik je graag op weg. Ik laat je zien hoe je met glutenvrije bloem zelf glutenvrije pizza maakt. Moeilijk is het niet, het is wel handig om het een keer gezien te hebben. Want het verwerken van het glutenvrije deeg is de eerste keer wellicht even wennen.

Filmpje glutenvrije pizza

Ik heb ook een filmpje opgenomen over glutenvrije pizza, dat bij dit artikel hoort. Die kan je hier bekijken:

Glutenvrij pizza deeg

glutenvrije pizza bloem

De eerste stap richting jouw glutenvrije pizza, is het maken van glutenvrij pizza deeg. Ik gebruik daar de glutenvrije bloem Fioreglut van het Italiaanse merk Caputo voor. Maar er zijn ook andere merken verkrijgbaar.

Fioreglut is een mix van boekweitmeel, rijst- en maiszetmeel, gemodificeerd tarwezetmeel (=glutenvrij), voedingsvezels, dextrose en een verdikkingsmiddel (guar). Dit glutenvrije meel is speciaal samengesteld voor het bakken van pizza, foccacia en brood.

Recept glutenvrije pizza

recept glutenvrije pizza bodem

Voor glutenvrije pizza op basis van Fioreglut kan je het volgende recept aanhouden:

 • 1 kg glutenvrij meel (goed voor circa 6 pizza’s van 30 cm doorsnede)
 • 800 gram water
 • 15 gram verse bakkersgist of 5 gram instantgist
 • 15 tot 35 gram zout (naar smaak)
 • 25-30 gram olijfolie

Werkwijze glutenvrij deeg maken:

– doe de glutenvrije bloem in de kom van je keukenmachine
– voeg het water en zout toe en laat de machine kort draaien tot alles vermengd is
– voeg dan de gist toe en laat de machine op rustige stand 5 minuten draaien
– na 5 minuten voeg je de olie toe en laat je de machine nog 2 minuten rustig draaien

Na het kneden van je deeg heb je 2 opties:

 1. je kan het deeg verdelen in bolletjes*. De bolletjes laat je afgedekt (bijvoorbeeld in een deegkratje) 45 – 60 minuten rusten op kamertemperatuur. Daarna kan je pizza’s gaan bakken.
 2. je legt het deeg afgedekt en in zijn geheel in de koelkast. Daar laat je het 60 minuten (of desgewenst langer) rusten. Als je pizza gaat bakken, haal je het deeg uit de koeling en maak je bolletjes* van je deeg.

*Afhankelijk van jouw voorkeur kan je bolletjes maken van 200-220 gram voor een pizza “Romeinse stijl” met dunne krokante bodem. Hou je meer van een grotere, luchtige rand zoals bij de Napolitaanse pizza, dan kan je jouw bolletjes wat groter maken, ergens tussen de 220 en 280 gram per stuk.

Glutenvrije pizzabodem maken en bakken

glutenvrije pizza bodem makenglutenvrije pizza bodem maken met de handglutenvrije pizza bodem maken deegrollerVan een deegbolletje maak je – met je handen of met de deegroller – een mooie glutenvrije pizzabodem. Deze beleg je met toppings naar keuze. Daarna kan je jouw glutenvrije pizzabodem gaan afbakken.

Voor pizza geldt eigenlijk altijd: zo kort en zo heet mogelijk bakken. Het mooiste is om dit glutenvrije deeg af te bakken in 2 tot 3 minuten op 350 graden. Dat kan in een houtoven. Of ik een elektrische oven die deze temperatuur haalt.

Gaat jouw oven niet hoger dan bijvoorbeeld 250 graden? Geen probleem, je glutenvrije pizza ligt dan alleen iets langer in de oven (circa 5 tot 10 minuten, afhankelijk van jouw oven en temperatuur) omdat de temperatuur wat lager is.

Als je het gevoel hebt dat jouw pizza te droog wordt, dan kan je de volgende keer eventueel iets meer water toevoegen aan je deeg. Zie ook het volgende punt over het maken van focaccia of glutenvrij brood

Recept glutenvrije focaccia of glutenvrij brood

Met Fioreglut kan je ook focaccia en brood bakken. Je kan dan het volgende recept aanhouden:

 • 1 kg glutenvrij meel
 • 950 gram water
 • 20 gram verse bakkersgist of 7 gram instantgist
 • 15 tot 35 gram zout (naar smaak)
 • 50 gram olijfolie

Het maken van het deeg voor focaccia of brood is verder identiek aan hoe je dat doet voor pizza: je doet de ingrediënten in de kom van je machine. Belangrijk: laat de gist en het zout nooit direct contact maken met elkaar. Lat de machine draaien tot je een mooi homogeen deeg hebt.

Voor focaccia > vet een bakplaat in met olijfolie en verdeel je glutenvrije deeg over de bakplaat. Dek af met een licht vochtige theedoek en laat het deeg ongeveer 45 tot 60 minuten rusten en rijzen. Hierna kan je de toppings toevoegen en de focaccia afbakken. Dat doe je op 220 graden voor ongeveer 30-40 minuten.

Voor brood > maak van je deeg 1 of meerdere broden of bolletjes en laat deze net als bij focaccia afgedekt rijzen voor circa 1 uur. Daarna kan je jouw glutenvrije brood afbakken.

glutenvrije pizza eten