Op vakantie in Italië maak je misschien wel eens een foto die je eenmaal thuis niet meer thuis kan brengen. Een plein, een fontein, een kerk, maar welke was het ook alweer precies? Google kan jou helpen te achterhalen wat er op jouw foto staat.

Ga hiervoor naar Google.nl (dit werkt ook via google.it of .com) en klik links bovenin de pagina op 'afbeeldingen'. Je krijgt dan dit scherm te zien:

 

 

 

 

 

In het zoekveld staat een klein camera-icoontje. Klik daar eens op. Google geeft je vervolgens twee opties: een url invoeren of een foto uploaden vanaf je eigen computer. Dat ziet er zo uit:

Omdat het in dit voorbeeld gaat om een eigen vakantiefoto, kies ik voor 'een afbeelding uploaden'. Kies vervolgens de foto op je eigen pc die je door Google wil laten herkennen. Ik kies voor deze foto:

Een fontein in Rome

Na enkele seconden geeft Google me 64 mogelijke resultaten en warempel, mijn Romeinse fontein staat ertussen: 

Zo te zien filtert de software van Google foto's onder meer op kleurstelling. Jammer genoeg is er voor mij maar één treffer echt relevant. Die levert wel een kaartje op waar de fontein zou staan in Rome, maar in dit geval helaas geen nadere aanduidingen over bijvoorbeeld de naam van de fontein.

Als je dit herhaalt met een foto van bijvoorbeeld het Colosseum, dan vliegen je de foto's om de oren. Conclusie: voor goed gedocumenteerde gebouwen en bouwwerken werkt deze Google-dienst goed. Met (bekende) mensen werkt het ook. Voor minder bekende plekken moet je een beetje geluk hebben.

Foto's uploaden

Wat trouwens niet helemaal duidelijk wordt, is wat Google doet met alle foto's die jij en ik uploaden. Worden die toegevoegd aan de Google-database en/of publiek gemaakt? Uit voorzorg kan het misschien geen kwaad voorlopig voorzichtig te zijn met romantische plaatjes.